Prima pagină » INTERVIU | Bogdan Angheloiu, director general MedEuropa: Rămâne îngrijorător accesul dificil al pacienților oncologici la servicii de diagnostic, pe fondul pandemiei (P)

INTERVIU | Bogdan Angheloiu, director general MedEuropa: Rămâne îngrijorător accesul dificil al pacienților oncologici la servicii de diagnostic, pe fondul pandemiei (P)

Doctorul Bogdan Angheloiu, director general MedEuropa, și imagini din centrele rețelei / Sursa foto: MedEuropa

Pacienții oncologici au fost printre cei mai afectați de restricțiile impuse în cadrul sistemului sanitar de stat pentru a limita răspândirea COVID-19, iar specialiștii speră ca, pe parcursul acestui an, al treilea deja sub semnul pandemiei, situația să revină la normal, mai ales la capitolul diagnostic, ceea ce ar permite inițierea unui tratament adecvat. Este ceea ce detaliază, într-un interviu, doctorul Bogdan Angheloiu, director general MedEuropa, care și-a propus și a reușit, chiar în perioada pandemiei, să inaugureze încă trei centre de radioterapie și oncologie menite să susțină pacienții.

Inaugurarea a trei centre de radioterapie și oncologie – în București, Oradea șiBrașov, după cel inițial, din Constanța – în plină pandemie a reprezentat o provocare pentru conducerea clinicii MedEuropa, pe multe paliere, dar obstacolele au fost depășite, ceea ce se vede chiar în rezultatele de la finalul anului trecut ale rețelei.

Doctorul Bogdan Angheloiu, directorul general al MedEuropa, se declară îngrijorat că, în continuare, accesul pacienților oncologici la servicii de diagnostic este dificil pe fondul acestei pandemii, iar impactul este resimțit de toți profesioniștii din domeniul oncologic, care văd cum pacienții ajung târziu, iar parcursul lor este anevoios.

”Aici încercăm să intervenim pe cât posibil, să îi susținem, pentru a realiza în timp cât mai scurt investigațiile necesare și a începe tratamentul cât mai repede posibil. Sperăm ca situația să revină oarecum la normal în decursul acestui an”, spune directorul general al MedEuropa, în interviu, în care a detaliat și planurile privind extinderea rețelei.

„Cererea de tratament nu este acoperită în prezent de furnizorii existenți pe piață”

Sunt aproape patru ani de când a fost deschis primul centru MedEuropa din România, la Constanța, iar de la acel moment, numărul lor a ajuns la patru, inclusiv în Capitală. Ce planuri aveți pentru 2022 din această perspectivă?

Rețeaua de centre de radioterapie și oncologie MedEuropa are în plan extinderea la nivel național, prin deschiderea a zece clinici într-un orizont de cinci ani, dezvoltare corelată cu nevoile de tratament ale pacienților. În acest moment, sunt în derulare două proiecte în zona Moldovei și estimăm că, la începutul anului 2024, vom inaugura centrul MedEuropa din Iași.

Cum ați ales zonele în care să deschideți clinicile MedEuropa?

Analizăm periodic nevoile de tratament ale pacienților oncologici și identificăm oportunități pentru dezvoltare în corelare cu acestea, vizând cu precădere centrele universitare.

Pentru cei care activăm în domeniu, este evident că cererea de tratament nu este acoperită în prezent de furnizorii existenți pe piață, accesul la terapiile necesare, de cea mai bună calitate, fiind îngreunat, fapt care afectează iremediabil probabilitatea de succes a tratamentului.

Ce ar trebui să știe un pacient cu cancer când vine la radioterapie?

În momentul apariției suspiciunii unui diagnostic oncologic, există două aspecte esențiale de luat în considerare: timpul limitat, viteza de reacție, știut fiind faptul că succesul terapiei depinde de depistarea precoce și de rapiditatea începerii tratamentului, și volumul mare de informații, care poate fi copleșitor pentru pacient și familia sa. Este important de știut că există resurse care vin în sprijinul pacienților oncologici pentru depășirea acestei situații și pentru identificarea celei mai bune metode de tratament.

Diagnosticul de cancer este stabilit în unor analize și investigații ce oferă certitudinea existenței afecțiunii oncologice. Acesta este pus de medicul oncolog căruia i se adresează bolnavul. Odată ajunși în acest punct, ne putem gândi la tratarea pacientului și la o abordare multidisciplinară a cazului.

Ce presupune tratamentul pentru un pacient oncologic?

În funcție de tipul de cancer, tratamentul poate presupune chirurgie oncologică, chimioterapie și radioterapie, împreună sau separat, într-o etapizare bine stabilită și în urma deciziei unei comisii oncologice – tumor board – întrunite pentru analizarea fiecărui caz. Centrele MedEuropa oferă, prin specialiștii de top și tehnologia de ultimă generație, acces la servicii de oncologie medicală și radioterapie de calitate, în mod gratuit, prin contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

În urma abordării terapeutice stabilite în cadrul echipei multidisciplinare, decizie pe care pacientul o poate accepta sau nu, el începe tratamentul multimodal ori, în schema de tratament multimodal, începe radioterapia.

Înainte de tratament, pacientul se programează pentru scanarea cu ajutorul computerului tomograf, pentru planul de tratament. Deseori, aceasta este realizată în ziua în care bolnavul este în clinică, cu toate documentele solicitate la prima consultație, astfel încât să scurtăm cât de mult se poate timpul până la începerea radioterapiei.

După scanare, imaginile respective sunt importate în sistemul de plan de tratament. Fizicienii specializați în fizică medicală stabilesc ce anume trebuie să facă aparatul de iradiere pentru a livra doza stabilită de medic, în diversele volume țintă și pentru a proteja cât de bine se poate structurile sensibile din vecinătate.

Câți pacienți oncologici au fost tratați în 2021 în centrele MedEuropa?

Anul trecut, în toate cele patru centre MedEuropa – Constanța, București, Oradea și Brașov – au fost tratați aproape 3.500 de pacienți, cifră care se traduce în peste 78.000 de ședințe de tratament.

Cât de mult a evoluat radioterapia în ultimii ani?

Radioterapia este o metodă de tratament care utilizează radiațiile ionizante în terapia tumorilor maligne. Asemănător chirurgiei, radioterapia este un tratament locoregional, adică tratăm tumora și ganglionii limfatici din vecinătatea acesteia, scopul fiind de a evita apariția recidivelor bolii.

Radioterapia a suferit un proces continuu de modernizare pentru a realiza cât mai eficient scopul propus: administrarea cât mai precisă a unei doze de iradiere în volumul țintă (tumoră), cu limitarea iradierii țesuturilor sănătoase din jur.

În principiu, cu cât doza de iradiere administrată va fi mai mare, tumora va răspunde mai mult. Cresc astfel șansele de a o distruge în totalitate și de a evita apariția recidivei. Creșterea dozei de iradiere nu se poate face peste un anumit nivel, doza de iradiere fiind limitată de structurile sănătoase din vecinătatea volumului iradiat.

Îmbunătățirea tehnologică are în vedere creșterea eficienței radioterapiei prin administrarea cât mai exactă și mai adaptată pacientului a dozei terapeutice, cu protejarea organelor sănătoase.

Ce efecte secundare poate avea radioterapia?

La fel ca orice tratament, radioterapia poate să provoace o serie de efecte secundare pe termen scurt, mediu și lung. În funcție de complexitatea lor, dată atât de situația medicală a fiecărui pacient, cât și de localizarea tumorii, dar și de obiectivul tratamentului – intenție curativă ori paliativă – ele pot fi gestionate de specialiști prin administrarea de tratamente specifice, prin indicarea unui anumit stil de viață. Sunt situații excepționale în care aceste efecte secundare pot conduce la întreruperea tratamentului.

Este esențial ca pacienții să comunice cu echipa de specialiști care gestionează cazul și, la fel de important, este ca personalul care vine în întâmpinarea nevoilor pacienților să abordeze corect fiecare caz, cu atenția și dedicarea de care au nevoie bolnavii oncologici.

Multe dintre aceste efecte secundare sunt gestionate în centrele noastre înainte și imediat după tratament, fiecare unitate medicală dispunând de o zonă de spitalizare de zi care are, printre altele, și acest scop.

Ce oferă MedEuropa în plus față de celelalte centre de radioterapie pentru pacienții oncologici?

Viziunea MedEuropa este centrată pe calitatea serviciului medical oferit. Radioterapia trebuie să fie realizată în condiții stricte pentru a fi un serviciu medical de calitate. Pe lângă faptul că trebuie realizată cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, este nevoie de proceduri de asigurare și monitorizare a calității tratamentului, de o echipă bine pregătită și de o abordare multidisciplinară a pacientului oncologic, așa cum am detaliat.

Gold Standard în radioterapie, procedurile care vizează verificarea și corelarea planului de tratament elaborat de fizicienii medicali cu dozele efective livrate de accelerator prin utilizarea echipamentelor specifice de dozimetrie, precum și verificarea poziționării pacientului înainte de începerea fiecărei ședințe de iradiere fac parte, fără excepție, din activitatea derulată în toate centrele MedEuropa.

În plus, misiunea pe care ne-am asumat-o încă de la deschiderea primului centru MedEuropa este să sprijinim pacientul cu tot ce putem, astfel încât să nu existe costuri pentru tratamentul oncologic. Susținem pacienții pe tot parcursul drumului dificil pe care îl au de făcut, îi ajutăm, prin colaborările pe care le-am încheiat, atât cu investigațiile de imagistică necesare, cât și cu transportul și cazarea, acolo unde este cazul.

Tehnologia pe care o folosiți oferă tratamente de înaltă calitate și precizie. Aveți în plan extinderea dotărilor din centrele MedEuropa?

Centrele de Radioterapie MedEuropa dispun de acceleratoare liniare Elekta Infinity și Versa HD, computere tomograf Siemens Somatom Definition AS și de echipamentele de dozimetrie PTW utilizate pentru calibrarea și verificarea periodică a calității iradierii.

În comparație cu alte acceleratoare, care permit doar tehnici 3D conformațional cu distribuție omogenă a dozei, cu indicații limitate, folosite mai ales în radioterapia paliativă, Elekta Infinity, echipat cu colimatorul Agility, face posibilă radioterapia ghidată imagistic, utilizând cele mai moderne tehnici de iradiere IMRT/VMAT. Acest tip de radioterapie reduce timpul de tratament, asigură precizie sporită și reduce toxicitatea prin corectarea eventualelor modificări apărute la nivelul tumorii sau la nivelul organelor la risc.

La sfârșitul anului 2021, am inaugurat două acceleratoare liniare noi, la Brașov și Oradea, crescând astfel capacitatea de tratament. Ne concentrăm de asemenea pe dezvoltarea stereotaxiei și a brahiterapiei, proceduri pe care le oferim în prezent la MedEuropa București.

Deficitul de medici este un fapt, cu care se confruntă sistemul medical din România. Cum reușiți să mențineți și atrageți specialiști în echipă?

Echipele din centrele MedEuropa sunt pregătite cu mai mult de un an înainte de deschiderea unui nou centru, astfel încât personalul știe cu precizie formula în care va activa atunci când o unitate medicală își începe activitatea. Seriozitatea proiectelor noastre și modul în care sunt gândite și dezvoltate centrele de tratament atrag oameni valoroși, care își doresc să pună în aplicare cunoștințele și experiența pe care le dețin și care își doresc perfecționare continuă.

Una dintre provocările întâlnite a fost într-adevăr legată de identificarea specialiștilor care să corespundă cerințelor noastre și construirea echipelor. Am transformat însă această provocare în punct forte pentru MedEuropa: acordăm valoare resursei umane care stă la baza serviciior de calitate pe care le oferim, investim resurse importante în specialiștii noștri, oameni tineri, cu atitudine proactivă și dorință de perfecționare, pe care îi recrutăm din centrele universitare cu tradiție în domeniul radioterapiei.

Personalul medical care urmează să își desfășoare activitatea în noile centre este pregătit în prealabil în centrele funcționale, dar și în clinicile de radioterapie din străinătate cu care MedEuropa a dezvoltat o relație de colaborare. Am creat astfel un mecanism de integrare a echipelor noastre medicale pe care îl reproducem cu ușurință pentru fiecare centru nou pe care îl inaugurăm.

Din punct de vedere profesional, selecția este extrem de riguroasă, menținând aici și calitățile emoționale ale celor care lucrează în clinicile noastre. Pe lângă înaltul standard de pregătire profesională, cu asigurarea unui sistem de învățare și perfecționare continuă, esențial în această activitate, ne dorim ca personalul să ofere o experiență cât se poate de bună pacientului și din punct de vedere emoțional, atât cât este posibil în situația dată. Așadar, empatia este poate la fel de importantă ca un serviciu medical oferit impecabil. În aceste condiții, MedEuropa se bucură de o echipă stabilă și de o bună reputație în rândul profesioniștilor din domeniu.

Care sunt principalele servicii pe care le oferiți, decontate și contra cost? Intenționați să extindeți tipurile de servicii oferte în acest an?

Centrele MedEuropa oferă bolnavilor de cancer consultații și tratamente prin radioterapie, atât cu intenție curativă, cât și cu scop paliativ, în regim de spitalizare de zi, cu decontare integrală prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Centrele noastre din București și Oradea au de asemenea secții de oncologie medicală, aflate în contract cu CAS. În cazul centrului din București, avem și două servicii pe care le oferim contra cost, întrucât nu sunt decontate de CAS: stereotaxie și brahiterapie. Sperăm ca în viitorul apropiat să fie decontată și stereotaxia, însă nu depinde de noi, din păcate.

Cum a evoluat compania de la debutul pandemiei?

Inaugurarea a trei centre de radioterapie și oncologie (București, Oradea, Brașov) în perioadă de pandemie reprezintă într-adevăr o provocare, fie că ne referim la obținerea avizelor, autorizărilor, contractarea CAS, recrutarea personalului sau desfășurarea activității zilnice în clinică. Însă, având în vedere evoluția acestor centre, considerăm că am reușit cu succes să surmontăm obstacolele întâmpinate.

Îngrijorător rămâne în continuare accesul dificil al pacienților oncologici la servicii de diagnostic pe fondul acestei pandemii, impact resimțit de toți profesioniștii din domeniul oncologic – pacienții ajung târziu, parcursul lor este unul anevoios. Aici încercăm să intervenim pe cât posibil, să îi susținem, pentru a realiza în timp cât mai scurt investigațiile necesare și a începe tratamentul cât mai repede posibil. Sperăm ca situația să revină oarecum la normal în decursul acestui an.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele