Într-o ediție transmisă live de Gândul, Bogdan Teodorescu, analist politic, vorbește despre campania electorală din România și rolul valurilor emoționale. El punctează că, în prezent, dreapta politică este prea fragmentată. De asemenea, Teodorescu discută despre conceptul de „lebădă neagră” și despre valurile emoționale din campaniile anterioare. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Teodorescu discută despre conceptul de „lebădă neagră” și cum este folosit adesea greșit în politica românească. El spune că un eveniment major ar trebui să fie cu adevărat devastator pentru a fi considerat o „lebădă neagră”. În contextul actualei campanii, nici un candidat nu a avut un astfel de impact devastator. În schimb, se poate vorbi despre „glonțul de argint”, un termen legat de campaniile electorale.
„Lebăda neagră e un termen pe care noi îl folosim într-o mare veselie. Dar ținând seama că, de exemplu, cred oarecum, căderea turnurilor a fost o lebădă neagră. E destul de greu să spui că o afirmație făcută despre Ciucă, Ciolacu, Lasconi, Geoană sau Simion se încadrează în acest această dimensiune.”, spune Teodorescu.
Teodorescu folosește exemplul „glonțului de argint” pentru a explica momentele decisive din campania electorală. El exemplifică prin vizita lui Geoană și impactul acesteia, care a avut un efect limitat. Glonțul de argint, spune Teodorescu, este un moment în care un candidat este lovit decisiv și nu mai poate reveni.
„Am avut un glonț de argint. Vizita domnului Geoană la Vântu, acela a fost glonț de argint. Adică de acolo el nu s-a mai ridicat. L-a lovit. Glonțul a venit în emisiune. Băsescu a mai tras un glonț și s-a terminat.”, adaugă acesta.
Un alt concept important pe care Teodorescu îl discută este valul emoțional din campaniile electorale. Acesta susține că, pentru a exista un val, trebuie să existe atât un pol negativ, cât și un pol pozitiv. În prezent, în campania electorală din România, nu există un astfel de contrast clar. Toți actorii politici sunt percepuți ca având atât aspecte pozitive, cât și negative, ceea ce face dificilă formarea unui val emoțional.
„România a avut valuri emoționale de mai multe ori în ’96, în 2000, în 2004, în 2014. Acele valuri emoționale care ridică lumea la vot împotriva unui candidat și în favoarea unui candidat. A avea valul emoțional presupune obligatoriu un pol negativ și un pol pozitiv.”, conchide Teodorescu.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”