Prima pagină » Diverse » Boris Johnson este invitat să anuleze Acordul de retragere cu Uniunea Europeană și să-l înlocuiască cu un acord „care respectă suveranitatea”

Boris Johnson este invitat să anuleze Acordul de retragere cu Uniunea Europeană și să-l înlocuiască cu un acord „care respectă suveranitatea”

Boris Johnson este invitat să anuleze Acordul de retragere cu Uniunea Europeană și să-l înlocuiască cu un acord „care respectă suveranitatea”

În această dimineață, apelurile de la Centrul de Politici pentru Brexit se indreaptă către prim-ministrul pentru a scoate Acordul de retragere și a-l înlocui cu un „acord de suveranitate”, deoarece perspectiva unui Brexit fără acord arată în fiecare zi din ce în ce mai probabil.

Fostul eurodeputat, Ben Habib, sprijină o campanie de la Centrul de Politici pentru Brexit pentru ca Acordul de retragere să fie înlocuit, pentru a se asigura că Marea Britanie „preia controlul asupra ieșirii din perioada de tranziție” – în puțin de patru luni, pe 31 decembrie, transmite Express.co.uk.

Centrul de Politici pentru Brexit susține că „suveranitatea este punctul cel mai important al Brexitului”

Aceștia susțin că „suveranitatea este punctul cel mai important al Brexitului, iar Guvernul recunoaște acest lucru” că înainte de aderarea la Comunitatea Economică Europeană (CEE) și apoi la UE, Marea Britanie era un „stat cu adevărat independent”, fiind de acord cu tranzacționarea cu alte țări și ar fi liberă să părăsească aceste aranjamente – care nu sunt supuse luării de decizii sau controlului terților.

Dar think-tank-ul susține că UE este bazată pe un concept de „suveranitate comună”, unde statele membre renunță la o parte din suveranitatea lor în schimbul participării la „instituțiile colective” ale blocului.

Centrul de Politici pentru Brexit a declarat într-o postare pe blog luna trecută: „Prin urmare este vital ca Guvernul să se asigure că niciun text legal nu interferează cu Regatul Unit într-un stat complet suveran, în concordanță cu status-quo.

„Regatul Unit nu poate fi invitat să acorde anumite aspecte ale suveranității sale, indiferent de motivele pe care UE le poate contura.”

Însă, think tank-ul a adăugat: „Așa cum stau lucrurile în prezent, nu este cazul. Situația actuală rezultă dintr-un eșec în Acordul de retragere inițial – negociat de Theresa May – pentru a aprecia poziția ireconciliabilă de ieșire din UE.

„Deși Guvernul consideră că Acordul de retragere revizuit (WA) este doar tranzitoriu până la sfârșitul perioadei de tranziție din decembrie, rămân amenințări grave la adresa suveranității Regatului Unit, care vor avea consecințe economice și strategice criptante pentru anii următori, dacă nu vor fi tratate acum. Prin urmare, pentru a îndeplini promisiunea suverană și pentru a prelua controlul de la UE, Marea Britanie trebuie să se asigure că orice acord negociat este in conformitatea suveranității și că Marea Britanie se pregătește pentru posibilitatea ca UE să nu ajungă în final la un astfel de acord,”specifică Centrul de Politici pentru Brexit.