Brainy Power, viitorul puterii americane | Istoricul Alexandru Cristian explică ”DOCTRINA MONROE” spațială

Brainy Power, viitorul puterii americane | Istoricul Alexandru Cristian explică ”DOCTRINA MONROE” spațială
Brainy Power, viitorul puterii americane
Publicat: 29/03/2023, 08:22
Actualizat: 29/03/2023, 11:20

Hegemonia are o definiție clară și verificată istoric. Hegemonul este un stat care conduce restul statelor prin mijloace implicite ale puterii politice, economice, militare și informaționale.

Istoricul Alexandru Cristian precizează că profesorul Joseph S. Nye Jr. a analizat fenomenul puterii, în cărțile sale, ajungând la concluzia că există două tipuri de putere, una clasică și una non clasică.

  • Soft power – tipul de putere clasică care semnifică puterea cu mijloace economice, culturale și informaționale de a influența decizia altui stat.
  • Hard power – un alt tip de putere clasică în care instrumentul de putere principal este cel militar și tot ce decurge din acesta.

În cartea sa – Viitorul Puterii ( The Future of Power) – Joseph S. Nye Jr. a descris o putere non-clasică și de mare actualitate, respectiv puterea smart, Smart Power.

Puterea de tip nou este o putere în care elemente ale puterii soft și hard se împletesc pentru ca un stat să-și atingă un scop, un țel și să-și impună voința. Statele Unite ale Americii, actualul hegemon al lumii uni-multipolare, și-au etalat cele trei tipuri de putere în varii contexte și împrejurări. Combinând aceste elemente, au reușit să-și mențină hegemonia și în secolul în care trăim.

În lumea plină de incertitudine și de disruptivitate în care trăim se naște un nou tip de putere care folosește la maxim resursa intelectuală și științifică. Dacă puterea soft a Statelor Unite este reprezentată de economia și cultura sa, iar puterea hard de forța militară conjugată la nivel aerian, terestru și maritim, puterea isteață  (Brainy Power) este un tip de putere care s-a bazat pe brain gain, câștigarea de creiere pentru dezvoltarea unor noi instrumente de putere”, explică istoricul Alexandru Cristian.

”Capabilitatea de a câștiga noi domenii ce țin de visul omenirii de milenii, spațiul”

În bătălia uriașă pentru hegemonia lumii între Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză s-a insinuat un nou tip de putere și capabilitate, mai spune Alexandru Cristian, puterea de inova și de a tehnologiza și capabilitatea de a câștiga noi domenii ce țin de visul omenirii de milenii, spațiul.

Astăzi, Republica Populară Chineză se apropie de Uniunea Europeană prin acorduri cadru comerciale și economice, iar blocul comercial format împreună cu Asean-ul sau Tratatul comercial al Pacificului de Sud este o încercare a Chinei de rebalansare economică pe Marea Tablă de Șah a lumii.

Statele Unite ale Americii, pentru a stopa formarea acestor acorduri comerciale și economice, își vor concentra instrumentele de putere și resursele pe cucerirea spațiului și stăpânirea liniei Kármán, ceea ce va reprezenta stăpânirea atmosferei și a exosferei. Astfel, Statele Unite ale Americii, în următorii ani, vor ținti hegemonia spațială prin instrumentul militar al Forței Spațiale a Statelor Unite (United States Space Force). Este vorba despre o nouă structură de forțe armate în Departamentul Apărării, care va conlucra cu toate instituțiile americane pentru a atinge țelul și anume hegemonia spațială.

Odată atinsă această stăpânire a spațiului, Statele Unite ale Americii vor deveni o putere Brainy ( Brainy Power ) o putere isteață care va reuși să evite un conflict direct cu Republica Populară Chineză și va rămâne hegemon total al Terrei. Desigur că acest scop este atins într-un timp îndelungat și plin de încercări dar este posibil să asistăm la o «nouă doctrină Monroe a spațiului» , o doctrină brainy care va mixa elemente soft și hard de putere.

Puterea smart americană s-a transformat în putere brainy care va combina toate elementele și va atinge scopul final, menținerea hegemoniei la nivelul Terrei, una politică, economică și militară”, susține istoricul Alexandru Cristian.

”Statele Unite ale Americii se transformă într-o putere isteață”

Spațiul are resurse greu de prezis și care așteaptă să fie descoperite, iar instalarea de baze permanente pe Lună, în următorii, va reprezenta un uriaș avantaj strategic în bătălia cu Republica Populară Chineză.

Astfel, capacități militare și termonucleare spațiale vor putea fi greu combătute cu mijloacele militare aflate la nivelul atmosferei Terrei.

Statele Unite ale Americii se transformă într-o putere isteață (Brainy Power) și va oferi un răspuns competitorilor săi prin această nouă sursă de putere neexploatată. Știm bine că, în orice strategie, startul este cel mai important, cine inovează primul câștigă bătălia cu adversarul.

Desigur că toți competitorii Americii nu vor sta și vor încerca, la rândul lor, să inoveze și să atingă acest avantaj strategic. Cert este că Statele Unite au mutat primele pe viitoarea «tablă de șah spațială» care se va dovedi extrem de dinamică în următoarele decenii”, încheie istoricul Alexandru Cristian.


Citește și:

Viceprimarul Sectorului 1 prezintă cele 18 amendamente PNL la bugetul pentru anul 2023: ”Clotilde Armand nu s-a deranjat să participe”

ANALIZĂ | Jurnalistul Dmitry Glukhovsky: ”Pentru a se salva, regimul Putin DISTRUGE Ucraina. Dar distruge și Rusia, patria mea”

Daniel Ciungu, consilier local PNL, după votarea bugetului Sectorului 1: ”Clotilde Armand, primarul invizibil, A CHIULIT din nou”

Blocaj la Sectorul 1 | Urbanistul Alexandru Pânișoară: ”Nu există viziune, coerență, eficiență și eficacitate în administrația Clotilde Armand”

PNL Sector 1: ”Clotilde Armand se preface că vrea buget, dar mai trage o țeapă bucureștenilor”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...