Prima pagină » Diverse » Brandul Christian DIOR plătește doar 53 de euro pentru fabricarea unei genți, vândute cu 2.700 de euro. Angajații, obligați să lucreze non-stop

Brandul Christian DIOR plătește doar 53 de euro pentru fabricarea unei genți, vândute cu 2.700 de euro. Angajații, obligați să lucreze non-stop

Brandul Christian DIOR plătește doar 53 de euro pentru fabricarea unei genți, vândute cu 2.700 de euro. Angajații, obligați să lucreze non-stop

Brandul Christian Dior, cunoscut pentru produsele de lux, plătește doar 53 de euro pentru realizarea unei genți, scoase la vânzare cu 2.700 de euro, potrivit unei anchete a procurorilor italieni. Autoritățile au descoperit, de asemenea, că angajații erau nevoiți să muncească în condiții ilegale, care le puneau în pericol sănătatea.

Branduri de lux, precum Christian Dior sau Armani, ale căror mult râvnite genți se vând cu mii de euro, plătesc sume minime angajaților, implicați în procesul de producție. Potrivit unei anchete a procurorilor din Italia, Dior plătește doar 53 de euro pentru realizarea unei genți, scoasă, apoi, la vânzare cu 2.700 de euro, un preț final de zeci de ori mai mare.

O altă companie gigant ce plătește sume modice angajaților ce produc gențile de lux, vândute la prețuri de peste 1.000 de euro, este brandul Armani. Conform aceleiași anchete, gigantul Armani plătește cu 99 de euro lucrătorii pentru realizarea unor genți, vândute cu 1.900 de euro.

Procurorii din Milano au demarat mai multe anchete privind condițiile de muncă din atelierele ce realizează genţi pentru brandurile lux. În urma investigațiilor, a reieșit că muncitorii erau angajaţi la negru, în unele cazuri erau imigranţi ilegali. Angajații aveau parte de condiții extrem de precare la locul de muncă, adesea fiind nevoiți să doarmă la locație, sau să lucreze multe ore peste program, câteodată noaptea, fără să fie plătiți.

Angajaţii trăiau şi munceau în condiții de igienă „sub minimum cerut de o abordare etică”, au stabilit procurorii italieni. Erau puși să doarmă la locul de muncă pentru ca unitatea să producă 24 de ore pe zi. Consumul de energie electrică a indicat „cicluri de producție zi-noapte fără întreruperi, inclusiv în timpul sărbătorilor”. În plus, din anumite utilaje de producţie, precum mașini de lipit sau de periere, au fost scoase dispozitivele de siguranță pentru a le permite să funcționeze mai rapid.

Acest lucru a permis firmelor să reducă costurile și să taxeze Dior şi cu 53 de euro pentru o geantă de mână, modelul PO312YKY, pe care casa de modă o vindea apoi în magazine cu 2.600 de euro. Costurile nu includ materiile prime precum pielea.

Firma Manufactures Dior SRL, deținută integral de Christian Dior Italia SRL, a fost plasată sub administrare judiciară timp de un an, dar va continua să funcţioneze. O decizie similară a fost luată în aprilie faţă de o subsidiară Armani care a subcontractat o firmă deţinută de chinezi, acuzată că abuza angajaţii. Italia are mii de mici producători care reprezintă până la 55% din producția globală de bunuri de lux, potrivit companiei de consultanță Bain.

LVMH, compania ce deține brandurile Dior și Armani, a refuzat să comenteze situația expusă în presa italiană.

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele