Prima pagină » Diverse » Bruce Willis va folosi o dublură digitală în filmele sale. De ce afecțiune suferă actorul

Bruce Willis va folosi o dublură digitală în filmele sale. De ce afecțiune suferă actorul

Bruce Willis va folosi o dublură digitală în filmele sale. De ce afecțiune suferă actorul

Bruce Willis, care și-a încheiat cariera de actor în luna martie a acestui an după ce a anunţat că suferă de afazie, o afecțiune care atacă capacităţile cognitive, a devenit primul star de la Hollywood care autorizează crearea unei dubluri digitale ce va fi folosită în filmele sale.

Willis a încredinţat imaginea sa societăţii americane Deepcake. Anul trecut, el şi-a dat acordul pentru folosirea imaginii sale în mai multe reclame ruseşti, scrie The Telegraph.

Datorită tehnologiei „deepfake”, inegalabilul interpret al lui John McLane a putut „juca” în rusă într-o reclamă realizată pentru gigantul de telefonie MegaFon.

„Îmi place cât de exact a fost interpretat personajul meu”, a spus Bruce Willis. „Pentru mine este o oportunitate grozavă de a mă întoarce în trecut”. El adaugă: „Cu noile tehnologii, chiar dacă sunt pe alt continent, pot lucra şi pot lua parte la filmări. Este o experienţă nouă şi interesantă. Mulţumesc întregii echipe”.

Bruce Willis, în vârstă de 67 de ani, a jucat în peste 70 de filme, majoritatea de acţiune. De asemenea, a filmat de trei ori cu M. Night Shyamalan, care i-a oferit două dintre cele mai cunoscute roluri ale sale în „Sixth Sense” şi „Unbreakable”.

Hollywood-ul este din ce în ce mai interesat de „deepfake”. Lucasfilm a angajat recent un YouTuber specializat în această tehnologie care s-a remarcat datorită unui videoclip în care a îmbunătăţit un efect special de întinerire a lui Mark Hamill alias Luke Skywalker în serialul „The Mandalorian”.

Săptămâna trecută, James Earl Jones, vocea istorică a lui Darth Vader, a anunţat că renunţă la interpretarea personajului. Actorul în vârstă de 91 de ani a încredinţat arhivele sonore ale vocii sale lui Disney şi Lucasfilm pentru ca faimosul răufăcător din saga „Star Wars” să-şi poată continua aventurile fără el.

Actorul a lucrat anterior la seria „Obi-Wan Kenobi” cu un specialist în voce sintetică, care şi-a folosit arhiva de sunet şi software-ul de inteligenţă artificială pentru a întineri vocea actorului şi pentru a o face să sune ca acum 45 de ani.

Ce este afazia

Afazia apare adesea după un accident vascular cerebral sau după un traumatism cranian şi îl împiedică pe pacient să comunice în mod normal. „Afazia poate să afecteze capacitatea oamenilor de a vorbi, de a scrie şi de a înţelege un limbaj, atât în formă orală, cât şi scrisă”, explică specialiştii. Pacientul rosteşte cuvinte fără sens pentru cei din jur, sau nu poate vorbi deloc.

Brenda Rapp, Johns Hopkins University: „Boala ar putea fi un factor foarte perturbator pentru Bruce Willis, însuși, în privința comunicării cu ceilalți. S-ar putea să nu-și găsească cuvintele pentru a se exprima. Dar ar putea fi o provocare și pentru cei din jur, care n-ar putea să afle ce gândește, sau ce încearcă să comunice. Până la urmă, dacă (pacientul) mai este el însuși.”

 

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele