Una dintre cele mai îndrăgite ocupații, și care oferă în același timp și multe satisfacții este și grădinăritul.
În special cei care au decis să se mute de la casă la curte, au avut drept principal argument faptul că își pot amenaja în acest fel propria grădină de legume, una care bine însoțită de multe avantaje, care pornesc de la relaxare și conectare cu natura și se încheie cu satisfacția de a consuma legume proaspete, cultivate chiar de tine. Să îți amenajezi propria grădină de legume este nu doar o activitate practică și economică, ci și una care te învață, pe tine și toți cei ai casei, lecții importante despre răbdare, muncă și sustenabilitate. În plus, îți oferă posibilitatea de a ști exact ce consumi, evitând produsele tratate chimic din comerț. Dar hai mai bine să vedem cum trebuie să procedezi pentru asta.
Este primul pas pe care trebuie să îl faci, să te gândești bine care ar fi legumele pe care vrei să le cultivi, pentru că deși planul ar fi să fie cât mai multe, realitatea din teren poate să îți dea totul peste cap. Abia mai apoi vei cumpăra seminte legume care să fie compatibile cu condițiile climatice din zona ta și, evident, să fie printre preferințele tale culinare. Poți opta pentru legume clasice, cum ar fi roșiile, castraveții, morcovii și ardeii cu care toată lumea începe grădina de legume, sau poți încerca culturi mai puțin comune, precum sparanghelul sau kale. Trebuie să știi că fiecare legumă are propriile necesități atunci când vine vorba despre solul, lumina și apa care îi sunt necesare, așa că este important să te informezi înainte de a planta, pentru a nu munci degaba și să ai parte de multe insuccese.
Acum, după ce ai selectat semințele, următorul pas trebuie să fie pregătirea solului. Un sol bine pregătit contează enorm atunci când vrei să ai parte de o recoltă sănătoasă și bogată. Nu este o operațiune chiar simplă, deoarece trebuie să sapi și să afânezi pământul, să îndepărtezi buruienile și să adaugi îngrășăminte naturale sau compost pentru a îmbogăți solul cu nutrienți. Dacă tot am vorbit de legume care să fie ferite de ingrediente chimice, și să fie unele naturale și cu un gust autentic, atunci mai trebuie să știi că te poți ocupa tu și de compost. Acesta poate fi realizat chiar acasă, din resturi organice precum coji de legume, zaț de cafea sau frunze uscate, fiind o soluție ecologică și economică.
Vei planta și în funcție de cerințele fiecărei legume pe care o vrei să se regăsească în grădina ta. De exemplu, legumele care necesită mult soare, cum sunt roșiile și ardeii, trebuie plantate în locurile cele mai expuse la lumină. În schimb, legumele care preferă umbra, sau nu au nevoie de soare puternic, cum sunt salata verde și spanacul, acestea pot fi amplasate în zone mai puțin însorite.
Un alt pas foarte important, deoarece fiecare tip de legumă are adâncimea optimă la care trebuie plantată. Să dăm și câteva exemple, pentru a înțelege mai bine: semințele de morcov trebuie plantate la o adâncime mică, de aproximativ 1-2 cm, în timp ce fasolea are nevoie de o adâncime mai mare, de 3-5 cm. Dacă vei ține cont de caracteristicile fiecărui tip de semințe de legume vei contribui la germinarea corectă și dezvoltarea ulterioară a plantelor așa cum ți-o dorești.
Atenție, solul trebuie menținut umed, dar nu îmbibat, pentru că în caz contrar favorizezi apariția afecțiunilor fungice ale plantelor. În primele săptămâni, când plantele sunt încă fragile, este recomandat să uzi grădina dimineața devreme sau seara târziu, pentru a preveni evaporarea rapidă a apei. Mai apoi, pe măsură ce plantele încep să crească, este timpul pentru alte activități, cum ar fi plivitul buruienilor. Ignorate, acestea pot priva legumele tale nutrienții și apa de care au nevoie. De asemenea, nu uita să verifici mereu plantele pentru a depista din timp semne de dăunători sau boli. O soluție naturală împotriva dăunătorilor este utilizarea insecticidelor organice sau chiar introducerea unor prădători benefici, precum buburuzele, care controlează populația de afide.
Ce știi despre rotația culturilor? Specialiștii în domeniu susțin că este un proces necesar, și care presupune schimbarea locului în care plantezi anumite legume de la un an la altul. În acest fel previi epuizărea solului și reducerea riscului de boli specifice anumitor plante.
De asemenea, ar trebui să ții cont că anumite legume se dezvoltă mai bine când sunt plantate împreună. Astfel, morcovii și ceapa, două dintre legumele cele mai cultivate de începătorii în ale grădinăritului, se protejează reciproc de dăunători, iar busuiocul poate îmbunătăți gustul roșiilor și respinge insectele care le pot ataca pe acestea.
A avea o grădină de legume în propria curte este un motiv de mare satisfacție, dar și muncă pentru întreaga familie. Mobilizează-i și pe copii să participe la unele activități, cum ar fi plivirea buruienilor, irigarea ori culesul acestora, pentru că în acest fel vor aprecia și mai mult roadele grădinii. Și nimic nu se compară cu satisfacția de a consuma legumele cultivate în propria grădină. În plus, gustul acestora este unul care nu are termen de comparație, iar preparatele tale vor fi mult mai delicioase și aromate. Va merita din plin toate clipele pe care le-ai petrecut pentru a-ți amenaja acest spațiu, și vei vedea cum, de la an la an, roadele muncii tale sunt mult mai numeroase!