Prima pagină » Diverse » CRIZA CORONAVIRUSULUI. Bulgaria a decretat stare de urgență din cauza coronavirusului. Care sunt măsurile luate de statele europene care au declarat stare de urgență

CRIZA CORONAVIRUSULUI. Bulgaria a decretat stare de urgență din cauza coronavirusului. Care sunt măsurile luate de statele europene care au declarat stare de urgență

CRIZA CORONAVIRUSULUI. Bulgaria a decretat stare de urgență din cauza coronavirusului.  Care sunt măsurile luate de statele europene care au declarat stare de urgență

SOFIA, 13 martie (Reuters) – Parlamentul bulgar a votat vineri, în unanimitate, să declare  stare de urgență până la 13 aprilie pentru a împiedica răspândirea coronavirusului după ce numărul de cazuri confirmate în a crescut la 23 și s-a înregistrat primul deces, miercuri, potrivit worldmeters.info.

Starea de urgență va permite interdicțiile de călătorie către și dinspre țările cu focare mari de coronavirus, închiderea școlilor și universităților și va permite poliției să intervină atunci când nu se observă izolarea impusă a persoanelor infectate.

Borissov, prim-ministrul Bulgariei, a luat această decizie din cauza nerespectării  procedurilor de către 14 persoane care trebuiau să fie sub carantină.

Guvernul intenționează, de asemenea, o revizuire a bugetului de stat pentru 2020, pentru a aloca mai multe fonduri pentru a sprijini sistemul de asistență medicală, potrivit spuselor prim-ministrului Boyko Borissov.

Spania va declara stare de urgență pentru următoarele 15 zile pentru a combate mai bine coronavirusul, o creștere dramatică a răspunsului la politică, care va permite autorităților să limiteze circulația oamenilor, potrivit aljazeera.com

Starea de urgență, pe care premierul Pedro Sanchez a anunțat-o vineri, 13 martie, și va fi decisă oficial în cadrul unei ședințe de cabinet sâmbătă, va da guvernului puterea de a lua măsuri, inclusiv închiderea temporară a fabricilor sau a altor spații, cu excepția caselor private.

Până în prezent 4,334 cazuri de infectare cu Covid-19 au fost confirmate în Spania, potrivit worldmeters.info

Guvernul slovac a declarat stare de urgență în toată țara, care a intrat în vigoare pe 12 martie, potrivit  declarației  premierului Peter Pellegrini, citat de BGNES.

„Scopul stării de urgență este crearea condițiilor pentru luarea măsurilor necesare și  reducerea efectelor răspândirii coronavirusului”, a declarat premierul.

Vineri, 13 martie, Slovacia a înregistrat 39 cazuri de COVID-19, potrivit worldometers.info

Republica Cehă: Primul Ministru declară starea de urgență de 30 de zile pe fondul focarului COVID-19,  pe 12 martie

Primul ministru Andrej Babis a declarat o stare de urgență de 30 de zile joi, 12 martie, pe fondul preocupărilor cu privire la focarul de boală coronavirus (COVID-19). Conform declarației, călătorilor din 15 țări li se va interzice intrarea în Cehia. Țările afectate includ Germania, Austria, Italia, Suedia, Franța, Olanda, Belgia, Spania, Danemarca, Regatul Unit, Elveția, Norvegia, China, Coreea de Sud și Iran. În plus, cetățenii cehi vor fi împiedicați să călătorească în și din țările menționate mai sus.

În condițiile de urgență, transportul internațional de pasageri a fost suspendat, iar adunările publice de peste 30 de persoane au fost interzise. Se vor impune închideri pentru anumite întreprinderi, cum ar fi centre sportive, servicii spa și galerii, în timp ce restaurantele vor fi obligate să se închidă zilnic la ora 20:00 (ora locală).

Până în prezent, în țară au existat peste 141 de cazuri confirmate de COVID-19. Este de așteptat o extindere internațională a virusului pe termen scurt.

Estonia a declarat stare de urgenţă în contextul în care coronavirusul continuă să se răspândească pe teritoriul său, relatează DPA, citat de economica.net.

Guvernul de la Tallinn a precizat că măsurile speciale vor dura până la 1 mai. Şcolile şi alte instituţii educaţionale vor fi închise începând de luni. Autorităţile interzic de asemenea toate evenimentele publice. La graniţe, în aeroporturi şi în porturi vor fi introduse controale de sănătate, iar vizitatorii vor trebui să ofere detalii despre locurile pe unde au călătorit.

„Starea de urgenţă este necesară pentru a combate răspândirea coronavirusului cât mai eficient posibil”, a adăugat premierul Jueri Ratas

Estonia a înregistrat joi 10 noi cazuri confirmate de coronavirus, iar numărul total a ajuns, pe 13 martie, la 79.

Ungaria consideră că ar putea fi necesar să se mențină măsurile stării de urgență, declarată miercuri,  în săptămânile sau lunile următoare.

Zoltán Kovács, secretar de stat pentru comunicare și relații internaționale, a subliniat că ordinea juridică specială permite guvernului să adopte măsuri suplimentare în cel mai scurt timp posibil, sub formă de decrete, dacă situația o impune.

Secretarul de stat a mai spus că Ungaria cooperează cu statele membre ale UE în gestionarea situației.

„Toate măsurile pe care le-am implementat până acum și cele pe care le vom pune în aplicare în viitor sunt adecvate și nu numai în Ungaria și în sine, ci și în cadrul sistemului din care facem parte”, a spus el.

Kovács a adăugat că măsurile introduse sunt foarte similare cu cele puse în aplicare în țările vecine, inclusiv interdicția de intrare – din cauza apropierii Italiei – pe care Slovenia și Austria le-au impus și ele.

Până în prezent 19 cazuri de infectare cu Covid-19 au fost confirmate în Ungaria, potrivit worldmeters.info

Italia  a declarat stare de urgență în regiunile Lombardia si Veneto pe 24 februarie. Italia a înregistrat până în prezent 17,660 cazuri de infectare cu coronavirus și 250 de morți într-o singură zi.

Muntenegru, această mică ţară balcanică cu aproximativ 614.000 de locuitori, rămâne singura ţară europeană care nu a raportat vreo infectare cu noul coronavirus.

Nu există cazuri de coronavirus în ţară. 392 de persoane se află sub supraveghere medicală, de la începutul răspândirii bolii, urmărim starea a 2.000 de persoane ”, a declarat Igor Galich, şeful Institutului de Sănătate Publică din Muntenegru.