Bulgaria va organiza alegeri anticipate, după ce nici socialiştii nu au reuşit să formeze un guvern
Bylgaria se află în plină criză politică – țara se pregătește pentru un al treilea tur al alegerilor parlamentare în decurs de un an.
Bulgaria va organiza al treilea rând de alegeri naționale din acest an, după ce socialiștii au devenit joi al treilea partid politic care refuză să conducă un guvern după alegerile parlamentare neconcludente din iulie.
Partidul Socialist, a treia forţă în Adunarea Naţională, nu a reuşit să reunească o majoritate parlamentară, oferta lor fiind respinsă de trei partide, văzute ca posibili parteneri.
Socialiștii au renunțat la planurile de formare a unui guvern funcțional după ce potențialii lor aliați, partidul anti-establishment ITN și alte două partide mai mici, au refuzat să le sprijine. Partidul va returna mandatul președintelui pe 7 septembrie.
„Am făcut tot posibilul și am apelat la simț și responsabilitate, dar nu a funcționat”, a spus liderul socialist Kornlia Ninova.
Partidul Socialist, care dispune de 36 din cele 240 de locuri în parlament, se bazează pe sprijinul altor cinci formaţiuni, dintre care unele le fac opoziţie altora. Conducerea socialiştilor urmează să decidă joi care vor fi paşii următori ai partidului.
Președintele Rumen Radev se confruntă cu nevoia de a dizolva parlamentul, de a numi o nouă administrație interimară și de a convoca un sondaj rapid în termen de două luni.
Noile alegeri parlamentare ar putea avea loc încă din 7 noiembrie sau pot coincide cu una dintre cele două runde ale alegerilor prezidențiale, pe 14 noiembrie sau pe 21 noiembrie.
Incertitudinea politică prelungită împiedică capacitatea Bulgariei de a face față în mod eficient unui al patrulea val al pandemiei COVID-19 și de a utiliza fondurile puternice de recuperare a coronavirusului.
Decizia socialiștilor vine după atât ITN, care a câștigat în mod limitat sondajele din iulie, cât și partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boyko Borissov au renunțat la încercările de a forma un guvern în parlament.
ITN s-a plasat pe primul loc la alegerile din iulie, obţinând 65 de mandate, cu două mai multe decât partidului GERB (centru-dreapta) al fostului premier Boiko Borisov. Ambele au eşuat ulterior în încercarea de a forma un guvern. GERB a pierdut sprijin popular în urma acuzaţiilor de corupţie pe care i le-au adus partidele care au protestat împotriva guvernului Borisov în 2020.
Primele alegeri care au avut loc în aprilie 2021, dar nu au reușit să producă un guvern majoritar.