Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit, joi, la emisiunea „În Opoziție” cu Denise Rifai despre cum s-a pregătit România pentru această iarnă din privința stocurilor de energie electrică și gaze naturale.
Întrebat care este în acest moment situația stocurilor României, în prag de iarnă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a declarat: „Import de energie electrică va fi nevoie, de gaze nu, dar depinde de cât de rece va fi iarna”.
Ministrul a precizat că anul trecut România a fost net exportatoare de energie datorită condițiilor meteorologice favorabile, precum precipitațiile și vânturile puternice, dar anul acesta situația este diferită.
„Da, poate să fie 20% per total. Încă o dată, noi, după mulți ani de zile, anul trecut am fost net exportatori. Ce o să mă întrebați de ce anul ăsta importăm, dacă anul trecut o pe mandatul nu am exportat? Păi foarte simplu. Anul trecut am avut apă, a plouat, anul trecut a bătut vântul mai tare decât anul ăsta.
Din păcate, după 30 și ceva de ani în care România n-a investit în producția de energie, suntem la mâna vremii. Am închis grupuri pe cărbune, am închis producție de energie în bandă față de ’89, avem o juma-jumătate din capacitate de producție în bandă pe care o aveam atunci și de aceea suntem la mâna unor importuri”, a spus Burduja.
Cu toate astea, ministrul a declarat că România nu stă „degeaba” și că guvernul a atras fonduri nerambursabile în valoare de 13 miliarde de euro pentru proiecte de modernizare a sistemului energetic.
„Nu stăm degeaba. Adică am atras acele 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile și avem un lucru 3500 megawați, grupuri pe gaz, deci va fi produse în bandă 2200 de megawați nuclear – reactoarele noi, 3, 4, SMR-urile de la Doicești, undeva la 10.000 de megawați, solar și eolian, capacități de stocare în baterii și multe alte”, a declarat ministrul Burdujala emisiunea „În Opoziție” cu Denise Rifai.