„Calculatorul MORȚII” are o precizie de 78%. Află când vei muri, de fapt
Cercetătorii danezi și americani au dezvoltat un algoritm care folosește povestea vieții unui om pentru a estima cât mai are de trăit.
Potrivit unui nou studiu, modelul denumit „life2vec” are o precizie de 78%. Spre deosebire de alte modele, acesta folosește un chatbot și informații existente despre o persoană, pentru a anticipa ce urmează pe viitor.
„Calculatorul morții” a fost construit de savanții danezi și americani, care au antrenat modelul de inteligență artificială folosindu-se de o bază de date de dimensiuni însemnate din Danemarca, care dispune de informațiile a 6 milioane de oameni, legate de venituri, profesie, locul de reședință, răni, boli, istoricul nașterilor ș.a.m.d.
A rezultat un model care poate procesa limbajul și poate genera previziuni cu privire la viața unui om sau veniturile lui în decursul vieții.
Unele persoane sunt predispuse la moarte prematură, cum ar fi: bărbat, bolnav psihic sau profesionist desăvârșit. Cei cu venituri mai mari sau care au o funcție de conducere trăiesc mai mult, potrivit acestui model AI.
Fiecare moment din viață devine cuvânt într-o propoziție, iar life2vec prezice unde s-a petrecut această „poveste” și cum va evolua, pe viitor.
Întocmai cum utilizatorii ChatGPT îi cer inteligenței artificiale să scrie un cântec, o poezie, un eseu, experții pot interoga life2vec cu întrebări simple, precum „moartea va surveni în 4 ani?” , în cazul unui anumit individ.
Cum funcționează, de fapt, life2vec
Modelul a fost familiarizat cu datele respective în intervalul 2008-2016. Bazându-se pe datele legate de populație, acest „calculator” a estimat corect cine a murit până în 2020, în peste trei sferturi din cazuri.
Datele celor care au participat la studiu nu sunt publice, bineînțeles, după cum a declarat cercetătorul-șef Sune Lehmann.
Life2vec reușește să „cartografieze” o constelație uriașă de factori, pentru a rezolva puzzle-ul vieții unui om, în scopul prezicerii anului în care acesta ar putea muri.
Pentru a realiza acest lucru, Lehmann și echipa lui au antrenat modelul pentru a anticipa răspunsurile oamenilor la întrebările unui test de personalitate.
Testul îi roagă pe respondenți să evalueze 10 lucruri bazându-se pe cât de mult sau puțin sunt de acord cu ele. Exemplu: „Primul lucru pe care îl faci într-un loc nou este să-ți faci prieteni” sau „Rareori mă exteriorizez în ședințe”.
„Tehnologii similare pentru prezicerea evenimentelor și a comportamentului uman sunt deja folosite în interiorul unor companii tehnologice, pentru a urmări, de exemplu, comportamentul pe rețelele de socializare, pentru a realiza portretul utilizatorilor etc. Discuția trebuie să ajungă în zona democratică a conversației, să vedem dacă suntem sau nu de acord cu dezvoltarea proiectului în acest sens”, a mai spus Lehmann, potrivit Daily Mail.
Sursa foto: Pixabay (caracter ilustrativ)