Sfântul Procopie Decapolitul, după cum ne arată numele sau, era din părțile Decapolei, regiune situată lângă Mării Galileii. A îmbrățișat, încă de tânăr, viață monahală și s-a afirmat că apărător al icoanelor, în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul. Din acest motiv, a fost arestat și torturat cu sălbăticie.
După moartea împăratului Leon, având loc reabilitarea cultului sfintelor icoane în Biserică, Sfântul Procopie s-a întors la viață sihăstrească, unde a viețuit până la o vârstă înaintată. Sfântul Procopie a trecut la Domnul în veacul al IX-lea.
Sfântul Talaleu
Sfântul Talaleu, sirian de origine, a fost un mare nevoitor din prima jumătate a veacului al VI-lea. Inițial, Sfântul Talaleu a fost monah în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit de lângă Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis să-și trăiască restul vieții într-un cimitir.
În acest loc, timp de mulți ani, a îndurat numeroase atacuri și loviri ale duhurilor necurate. Dumnezeu, l-a învrednicit pe cuvios cu harul facerii de minuni, acesta vindecând și alinând pe cei bolnavi și pe cei aflați în suferință. Sfântul Talaleu a murit în jurul anului 460.
Tot pe 27 februarie, se face pomenirea:
-Sfântului Leandru de Sevilla;
-Sfântului mucenic Ghelasie;
-Preacuviosului Ștefan;
-Sfântului mucenic Nisiu;
-Cuvioșilor Asclipiu și Iacob;
-Cuviosului Timotei cel din Cezareea;
-Sfântului Rafael (Rafail), episcop de Brooklyn (+ 1915);
Duminică, 28 februarie, se face pomenirea Cuvioșilor Părinți Ioan Casian și Gherman din Dobrogea. (Sursa: CrestinOrtodox.ro)
Moșii de iarnă, care anul acesta se prăznuiesc pe 6 martie, marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.
Anul acesta Moșii de iarnă sunt prăznuiți în martie, deoarece Paștele este sărbătorit pe 2 mai. La câteva zile după, pe 9 martie, sunt prăznuiți și Moșii de primăvară.
Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă de Sâmbăta Morților, când sunt ținute Slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii.
Cei care merg la slujbă aduc deobicei colivă, colac sau turtă, o sticlă de vin și un pomelnic pe care sunt trecute numele celor care au mers în Împărăția Cerurilor. De asemenea, enoriașii aprind lumânări în memoria celor decedați. Află care e greșeala pe care o fac românii în ziua de pomenirea morților!
Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de carne.