Calendar creștin ortodox, 27 februarie 2021. Ce sfinți sunt pomeniți în această zi
Sfântul Procopie Decapolitul, după cum ne arată numele sau, era din părțile Decapolei, regiune situată lângă Mării Galileii. A îmbrățișat, încă de tânăr, viață monahală și s-a afirmat că apărător al icoanelor, în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul. Din acest motiv, a fost arestat și torturat cu sălbăticie.
După moartea împăratului Leon, având loc reabilitarea cultului sfintelor icoane în Biserică, Sfântul Procopie s-a întors la viață sihăstrească, unde a viețuit până la o vârstă înaintată. Sfântul Procopie a trecut la Domnul în veacul al IX-lea.
Sfântul Talaleu
Sfântul Talaleu, sirian de origine, a fost un mare nevoitor din prima jumătate a veacului al VI-lea. Inițial, Sfântul Talaleu a fost monah în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit de lângă Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis să-și trăiască restul vieții într-un cimitir.
În acest loc, timp de mulți ani, a îndurat numeroase atacuri și loviri ale duhurilor necurate. Dumnezeu, l-a învrednicit pe cuvios cu harul facerii de minuni, acesta vindecând și alinând pe cei bolnavi și pe cei aflați în suferință. Sfântul Talaleu a murit în jurul anului 460.
Tot pe 27 februarie, se face pomenirea:
-Sfântului Leandru de Sevilla;
-Sfântului mucenic Ghelasie;
-Preacuviosului Ștefan;
-Sfântului mucenic Nisiu;
-Cuvioșilor Asclipiu și Iacob;
-Cuviosului Timotei cel din Cezareea;
-Sfântului Rafael (Rafail), episcop de Brooklyn (+ 1915);
Duminică, 28 februarie, se face pomenirea Cuvioșilor Părinți Ioan Casian și Gherman din Dobrogea. (Sursa: CrestinOrtodox.ro)
Calendar Ortodox – Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților
Moșii de iarnă, care anul acesta se prăznuiesc pe 6 martie, marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.
Anul acesta Moșii de iarnă sunt prăznuiți în martie, deoarece Paștele este sărbătorit pe 2 mai. La câteva zile după, pe 9 martie, sunt prăznuiți și Moșii de primăvară.
Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă de Sâmbăta Morților, când sunt ținute Slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii.
Cei care merg la slujbă aduc deobicei colivă, colac sau turtă, o sticlă de vin și un pomelnic pe care sunt trecute numele celor care au mers în Împărăția Cerurilor. De asemenea, enoriașii aprind lumânări în memoria celor decedați. Află care e greșeala pe care o fac românii în ziua de pomenirea morților!
Pomenirea morților, la români
Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de carne.