Camera Deputaţilor a votat, pe 8 iulie, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie, legea urmând să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Un factor care influențează organizarea alegerilor locale în toamnă este creșterea cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus, așa cum a declarat AEP, menționând că acestea pot fi anulate în cazul în care se va institui stare de urgență. Însă, în stare de alertă, așa cum a declarat președintele Klaus Iohannis, problema nu ar fi reprezentată de procesul în sine, ci de desfășurarea campaniei electorale. În acest sens, pe 13 iulie, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că „modul în care partidele îşi vor face campanie reprezintă o îngrijorare”. În proiectul de lege trimis către promulgare, parlamentarii au inclus și o prevedere ca personalul să beneficieze de materiale de protecție sanitară.
Camera Deputaţilor a dezbătut, pe 8 iulie, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie. În aceeași zi, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că se pot organiza alegeri locale în luna septembrie, întrucât nu procesul de votare în sine este problematic din cauza pandemiei, ci campania electorală. Iohannis a anunţat că vor există reguli foarte stricte în acest sens. Legea care stabilește dată votului urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Principalele modificări aduse în Senat sunt posibilitatea ca partidele politice să folosească banii din subvenţia primită de la stat pentru campania electorală
În plus, în secţiile de votare vor putea fi prezente şi partidele care nu au grup parlamentar, ceea ce va avantaja partide precum ALDE şi PMP, dar şi PPU, care în acest moment au parlamentari, dar nu au numărul suficient pentru a forma un grup în Camere.
Un alt amendament admis, formulat de senatorul PSD Radu Preda şi senatorul neafiliat Doru Bădulescu, permite partidelor care nu au grupuri parlamentare să aibă reprezentanţi în secţiile de votare.
În contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut în ultimele șase săptămâni, astăzi se va decide prelungirea stării de urgență, având în vedere că vineri expiră starea de alertă. România a înregistrat a șasea săptămână consecutivă de creștere a numărului de cazuri noi de coronavirus, ziua în care s-a atins numărul maxim de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus a fost sâmbătă, 11 iulie, – 698 de noi cazuri de Covid-19.
Guvernul Orban ia în calcul să prelungească starea de alertă, însă înainte de ședința Executivului, programată pentru ora 17.30, astăzi, 15 iulie, premierul și miniștrii săi au fost chemați la ordine de șeful statului. Klaus Iohannis sună adunarea la Cotroceni, într-o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei Covid-19.
Referitor la alegerile locale, pe 8 iulie, șeful AEP spunea că desfășurarea scrutinului depinde de cum evoluează situația epidemiologică, declarând că există posibilitatea că alegerile să fie suspendate, în cazul în care se declara stare de urgență.
În proiectul de lege trimis către promulgare, parlamentarii au inclus și o prevedere că personalul să beneficieze de materiale de protecție sanitară
„Dacă ne întoarcem la starea de urgență, cu siguranță lucrurile vor trebui suspendate. Toate procedurile nu pot fi desfășurate, pentru că este vorba de personal”, precizează Constantin Mitulețu-Buică.
Klaus Iohannis a afirmat că se pot organiza alegeri locale în luna septembrie, întrucât nu procesul de votare în sine este problematic din cauza pandemiei, ci campania electorală.
Însă, totodată Constantin Mitulețu-Buică a declarat, pe 10 iulie, că în starea de alertă se pot strânge fizic semnături de susţinere a candidaţilor la alegerile locale, fiind introdusă şi facilitatea că aceste semnături să fie strânse în format electronic.