Când este durerea de cap o urgență medicală (P)

Publicat: 16 12. 2024, 09:00
Actualizat: 16 12. 2024, 11:02
Când este de cap o urgență medicală

Durerea de cap poate să apară din diferite cauze și de multe ori trece de la sine sau cu medicație specifică, afectând doar ocazional activitatea zilnică. În anumite situații însă, o durere de cap persistentă, care nu cedează la tratament sau care apare brusc și este deosebit de intensă, poate fi simptomul unor afecțiuni severe, care necesită consult și tratament de specialitate.

Migrena este o durere de cap deosebit de puternică, mai frecventă la femei, care poate fi declanșată de diferite cauze, precum stresul sau tulburările hormonale. Durerea este pulsatilă, apare pe o singură parte a capului și afectează sever calitatea vieții.

Persoanele care se confruntă frecvent cu episoade de migrenă au nevoie de un consult neurologic și de investigații suplimentare, pentru recomandarea unui tratament adecvat. În plus, crizele de migrenă sunt un factor de risc pentru accident vascular cerebral în special la femeile care fumează și care urmează tratament cu anticoncepționale.

Prin urmare, persoanele care se confruntă cu o durere de cap apărută brusc și care nu cedează cu odihnă sau cu medicamentele uzuale ar trebui să se prezinte la medic, pentru stabilirea diagnosticului.

Dacă durerea este însoțită și de alte manifestări clinice, precum greață și vărsături, amețeli, vertij sau de pierderea cunoștinței, este esențial ca persoana afectată să ajungă imediat la un compartiment de primiri urgențe, pentru investigații suplimentare.

În Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România, pacienții cu dureri puternice de cap beneficiază de o evaluare medicală promptă și completă, pentru identificarea cauzei.

Investigațiile imagistice avansate, precum RMN de cap cu echipament RMN 3 Tesla și CT 128 slice sunt disponibile nonstop, pentru stabilirea diagnosticului corect. De asemenea, analizele de laborator sunt efectuate la patul bolnavului, prin protocolul point-of-care.

După stabilizarea pacienților și identificarea cauzei care a provocat cefaleea, aceștia beneficiază de un consult neurologic, la Spitalul Clinic SANADOR funcționând permanent 26 de linii de gardă, inclusiv linie de gardă de neurologie. În funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte, pacienții au acces la internare pe secția de specialitate, pentru monitorizare și tratament, sau sunt externați, pentru continuarea tratamentului la domiciliu.

În cazul unei accident vascular cerebral ischemic acut, la Spitalul Clinic SANADOR este administrat tratament prin tromboliză intravenoasă, dacă pacientul ajunge la spital în primele 4 ore și jumătate de la debutul simptomatologiei și dacă nu există contraindicații pentru acest tratament.

Spitalul Clinic SANADOR deține un Serviciu de Ambulanță cu flotă și dispecerat proprii, pentru asistență medicală prespitalicească de urgență și transport specializat la spital. Dispeceratul poate fi apelat la numărul de telefon 021.9699 la orice oră din zi și din noapte.