Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025. Motivul pentru care datele COINCID anul viitor

Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025. Motivul pentru care datele COINCID anul viitor
Ouă de Paște. Shutterstock
Publicat: 10/12/2024, 20:11

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă, și de această zi depind alte sărbători, cum ar fi Rusaliile. Iată când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025.

După echinocțiul de primăvară și Luna plină, se iau în considerare două fenomene naturale pentru a determina data exactă a sărbătorilor pascale.

Când va fi Paștele ortodox în 2025?

În anul 325, Sinodul Ecumenic de la Niceea a stabilit ziua când cade Paștele. După echinocțiul de primăvară, care are loc pe 21 martie, și Luna plină, care are loc pe 28 aprilie, sunt două fenomene naturale semnificative care influențează data Paștelui.

Datele de Paște și Luna plină diferă din cauza fluctuațiilor naturale. În ciuda acestui fapt, încă din secolul al IV-lea, a fost stabilit că ziua de Paște trebuie să fie întotdeauna într-o duminică.

Atunci când este Paștele? Deoarece ambele biserici folosesc calendare diferite, datele pentru Paștele Ortodox și Catolic sunt de obicei diferite.
Calendarul Gregorian este folosit pentru a calcula data Paștelui Catolic. Calendarul Iulian este folosit pentru a calcula Paștele Ortodox. Rareori, Paștele (ortodox și catolic) cad în aceeași zi. Cu toate acestea, în 2025, cele două sărbători vor coincide.

Paștele Ortodox, cunoscut și sub numele de Duminica Învierii, este cea mai veche și mai semnificativă sărbătoare din tradiția creștină orientală. Sărbătorește Învierea lui Iisus Hristos (înălțarea din mormânt) după ce a fost crucificat și ucis.

Baza credinței creștine este învierea sa, care arată că Iisus este Fiul lui Dumnezeu și reprezintă cucerirea sa asupra morții.

În majoritatea cazurilor, data Paștelui Ortodox este diferită de data Paștelui creștinismului occidental (catolic și protestant), de obicei cu o săptămână mai târziu, dar ocazional cu patru sau cinci săptămâni mai târziu.

Calendarul gregorian

În creștinismul occidental, data Paștelui poate avea loc între 22 martie și 25 aprilie, în funcție de calendarul gregorian.

În tradiția creștină orientală, Paștele Ortodox este calculat folosind calendarul iulian, care este diferit de calendarul gregorian cu treisprezece zile.

Acest lucru implică o gamă de date care ar putea avea loc între 4 aprilie și 8 mai. Cu toate acestea, atât bisericile ortodoxe, cât și cele catolice sunt de acord că Paștele ar trebui să fie sărbătorit în prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară, dar întotdeauna după Paștele evreiesc.

În calendarul liturgic al Bisericii Catolice, Paștele catolic este cea mai importantă sărbătoare și marchează învierea lui Isus Hristos din morți.

Pentru ortodocși, Învierea și Nașterea lui Iisus sunt două dintre cele mai importante sărbători religioase din an.

De obicei, catolicii sărbătoresc Paștele prin participarea la slujba specială de Înviere și apoi reunindu-se în familie. Multe persoane care sunt credincioase participă la ceremonia aprinderii Candelabrului Pascal, care reprezintă lumina lui Hristos care învinge întunericul morții.

În plus, există o mulțime de obiceiuri care le leagă de ouăle vopsite, care reprezintă începutul vieții noi, precum și de coșurile pascale, care sunt pline de mâncăruri specifice sărbătorii.

Datele pentru Paștele catolic și ortodox

Acest tabel prezintă datele pentru Paștele catolic și ortodox pentru anii 2020–2030 și explică de ce Paștele ortodox este de obicei la o dată diferită de cea catolică.

Paștele Ortodox din 2020 până în 2030: Paștele Ortodox are loc pe 19 aprilie, 2021, 2 mai, 2022, 24 aprilie, 2023, 16 aprilie, 2024, 5 mai, 2025, 20 aprilie, 2026, 12 aprilie, 2027, 2 mai, 2028, 16 aprilie, 2029, 8 aprilie și Paștele Catolic din 2020 până în 2030:

Paștele Catolic 2020 – 12 aprilie Paștele Catolic 2021 – 4 aprilie Paștele Catolic 2022 – 17 aprilie Paștele Catolic 2023 – 9 aprilie Paștele Catolic 2024 – 31 martie Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie Paștele Catolic 2027 – 28 martie Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie

Oamenii merg de obicei la biserică în Duminica de Paște pentru a asista la slujba de Înviere, cea mai importantă slujbă din an, apoi mănâncă Paștele cu familia.

Pentru cei care sunt creștini, săptămâna care precede Paștele este numită „Săptămâna Mare”, care include Joia Sfântă și Vinerea Neagră.

Deși Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă au date diferite pentru Paște, de ce?

Nu este neobișnuit ca cele două date să apară în aceeași zi. Diferențele de date se referă la biserica respectivă și la calendarul contemporan.

Cu excepția unor ocazii excepționale, datele sunt aproape întotdeauna diferite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cât va mai dura războiul din Ucraina. Răspunsul dat de Peskov jurnaliștilor
Mega-scandal pentru copii și… ÎNREGISTRARE BOMBĂ! Adriana Bahmuțeanu și-a ieșit din minți! ”I-ați dezbrăcat dumneavoastră?!”
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
De ce s-a răzgândit Austria în cazul primirii României în Schengen. Motivele mai puțin cunoscute...
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce...
Anchetă penală după ce Victor Micula ar fi plătit influenceri de pe TikTok să promoveze...
Noi dovezi că Georgescu s-a întâlnit cu Potra și Sechila la ferma din Ciolpani. Imaginile...
Ce a prezis Nostradamus pentru 2025: se pune la cale un război și 2 țări...
Mănânci pâine feliată din comerț? Care este singura sănătoasă, potrivit lui Dragoș Pătraru
"Drum lin, frate! Undeva, acolo sus, încă accelerezi spre orizonturi infinite". Armando a fost ucis...
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49...
Meteorologii anunță ploi, lapoviță și ninsoare. Care sunt zonele vizate
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu un plin de benzină
Kelemen Hunor: Eu, dacă aş fi în locul lui Iohannis, aş lăsa viitorul preşedinte al...
Descoperirea care schimbă TOT: A fost găsit un ORAȘ GALACTIC
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Câștigătorul marelui premiu la loto a murit. N-a apucat să se bucure de bani
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Încep negocierile pentru formarea noului Guvern. Cine va fi premier până la alegerea viitorului președinte
Armin Nicoară, destăinuiri despre fertilizarea in vitro. Când și unde va avea loc procedura: „Acum...
Luna Plină în decembrie 2024: Ce trebuie să faci pentru ca dorințele să ți se...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - La micul dejun i-am pregătit lui Bulă fulgi de săpun, în...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre ierburi și condimente?