Când și cum se scrie corect s-a sau sa, s-au ori sau

Publicat: 27 06. 2024, 12:09

”Limba noastră-i o comoară” spunea cu ardoare poetul Alexei Mateevici. Însă. comoara este de multe ori scrisă sau vorbită greșit.

Nu sunt deloc puține cuvinte din limba română care sunt pronunțate (și scrise) greșit chiar de către vorbitorii nativi. De exemplu, s-a sau sa, s-au ori sau sunt scrie greșit de numeroși români, deși regulile gramaticale sunt extrem de clare.

Când scriem s-a sau sa

Se scrie s-a cu cratimă: când se referă la alăturarea pronumelui reflexiv „s” și „a”, de la verbul auxiliar. Cratima are rolul de a separa două părți de vorbire diferite ( s – pronume reflexiv și a – verb auxiliar) Ex: El s-a dus la piață. Ea s-a strecurat în mulțime. George s-a săturat de glumele prietenilor lui. S-a răcit vremea. S-a terminat cafeaua. Podul s-a prăbușit.

Se scrie sa legat: când sa este pronume posesiv și are sensul de a lui/a ei. Ex: Mașina sa este foarte murdară. Fața sa îmi pare cunoscută. Jucăria aceea este a sa. Camera sa este curată. Agenda sa este îngrijită. Istoria sa este fascinantă. Inteligența sa este uimitoare

Când se scrie corect s-au ori sau

Ambele variante sunt corecte, dacă sunt folosite coresunzător. Se scrie s-au cu cratimă: când „s” este un pronume neaccentuat și „au” este un verb auxiliar. În acest caz nu poate fi înlocuit cu ori sau fie. Ex.: S-au dus la mare. S-au făcut mari. Bine că s-au îmbrăcat mai gros. S-au mai făcut și alte alei. Elevii s-au dus în pauză.

Se scrie sau legat: când sau este o conjuncție și poate fi înlocuit cu „ori” sau „fie”. Ex. : Vrei mere sau prune? Sau la bal, sau la spital. Vrei cafea sau ceai? Sau alegi să mergi cu mine, sau mergi singur. Nu-mi place deloc când e foarte cald sau foarte frig.