Vara a trecut rapid, iar acum e timpul să ne pregătim pentru toamnă, care vine cu zile mai scurte și temperaturi mai scăzute. Iată când vom trece la ora de iarnă în 2024 și câteva sugestii pentru a ne adapta mai bine.
În timpul verii, românii se bucură de zile mai lungi, dar zilele devin tot mai scurte și temperaturile scad. Se va face trecerea la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie, mai exact în noaptea din 26 spre 27 octombrie. Ceasurile se vor da înapoi, așa că ora 4:00 va deveni ora 03:00, ceea ce ne va oferi o oră suplimentară de somn.
Pentru a trece la ora de iarnă, dăm ceasul înapoi cu o oră pentru a ne adapta la lumina naturală disponibilă pe parcursul zilei. În conformitate cu convenția fusurilor orare, în toate punctele de pe Pământ, ceasurile arată același minut și aceeași secundă. Cu toate acestea, orele diferă în funcție de distanța geografică. Se adaugă o oră la fiecare 15 grade de longitudine, iar numărătoarea începe de la meridianul original care trece prin Greenwich. Se spune că România se află în fusul orar +2, conform ziarulunirea.ro.
Trecerea la ora de iarnă poate pune organismul sub stres, așa că iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a minimiza efectele:
– Păstrați un program de somn regulat: Chiar și în weekend, este esențial să te culci și să te trezești la aceeași oră pentru a-ți ajuta corpul să se adapteze mai ușor.
– Urmați o dietă echilibrată: Pentru a reduce efectele negative asupra stării de bine, consumul de fructe și legume poate ajuta organismul să se adapteze la schimbările de timp.
– Rămâneți activ: Activitatea fizică îți menține energia și starea de bine, ceea ce te ajută să treci mai ușor la un nou program.
De la o persoană la alta, adaptarea la noua oră poate dura mai mult de o zi pentru unii, dar poate dura până la o săptămână pentru alții.