Prima pagină » Diverse » Când va apărea primul om cu avere de 1.000 de miliarde de dolari și când va fi eradicată sărăcia pe Pământ

Când va apărea primul om cu avere de 1.000 de miliarde de dolari și când va fi eradicată sărăcia pe Pământ

Când va apărea primul om cu avere de 1.000 de miliarde de dolari și când va fi eradicată sărăcia pe Pământ

În ultimii trei ani, lumea a fost martoră la „o creștere supraalimentată a bogăției extreme”, arată noile date. Numai în SUA, miliardarii sunt cu 46% mai bogați decât erau în 2020, în timp ce cei mai bogați trei bărbați – Elon Musk, Jeff Bezos și Larry Ellison – și-au crescut averea netă cu 84%, potrivit unui raport recent Oxfam privind inegalitatea globală.

Cu toate acestea, în pofida faptului că America se află pe primul loc ca cea mai bogată națiune din lume în ceea ce privește produsul intern brut, 37,9 milioane de americani trăiesc în sărăcie, reprezentând 11,5% din populația totală, potrivit celui mai recent raport al Biroului de Recensământ al SUA, notează CNBC.

„Asistăm la începutul unui deceniu de diviziune, cu miliarde de oameni suportând undele de șoc economic ale pandemiei, inflației și războiului, în timp ce averile miliardarilor sunt în plină expansiune”, a declarat directorul executiv interimar al Oxfam International, Amitabh Behar.

Oxfam a descoperit, de asemenea, că cei mai bogați cinci bărbați din lume și-au dublat averea din 2020. Dacă tendințele actuale vor continua, lumea va avea primul său trilionar într-un deceniu, dar sărăcia nu va fi eradicată în alți 229 de ani.

„Ne așteptăm să vedem o concentrare continuă a bogăției extreme la vârf”, a adăugat Rebecca Riddell, lider politică în domeniul justiției economice și rasiale la Oxfam.

Există, totuși, semne de progres, a remarcat Steven Hamilton, profesor asistent de economie la Universitatea George Washington.
Pe măsură ce piața muncii s-a înăsprit în aceeași perioadă, mai mulți lucrători au locuri de muncă cu normă întreagă, a spus Hamilton, iar „aceasta a dus la creșterea rapidă a salariilor nominale în rândul persoanelor cu venituri mici”.

În plus, erupția grevelor din 2023 a dus la un șir de acorduri de muncă în care lucrătorii sindicali, inclusiv lucrătorii auto, șoferii UPS, piloții de linii aeriene și scriitorii de televiziune și film, au susținut și au câștigat salarii mai mari.

„Dacă ne-am dori mai puține inegalități, am putea rezolva asta”, a spus el, invocând politici precum impozitarea progresivă, rate de impozitare mai mari pe venitul corporativ, veniturile din dividende și câștiguri de capital, impozitarea imobiliară și creșterea creditului pentru impozitul pe venitul obținut – „există o mulțime de măsuri pe care le-am putea lua pentru a reduce destul de radical inegalitatea veniturilor în SUA.”

La scurt timp după publicarea raportului Oxfam, unii dintre cei mai bogați oameni din lume au cerut reprezentanților aleși ai principalelor economii ale lumii să introducă taxe mai mari pentru cei mai bogați din societate.

Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor politici reuniți la Forumul Economic Mondial anual de la Davos, Elveția, peste 250 de miliardari și milionari au spus că doresc să transmită un mesaj clar: „Taxați bogăția noastră extremă”.

Semnatarii scrisorii  acoperă 17 țări și includ moștenitorul Disney, Abigail Disney, scenaristul Simon Pegg și Valerie Rockefeller, o moștenitoare a faimoasei familii din SUA.