ALEGERI SUA 2020. Care a fost cel mai precis sondaj național la alegerile prezidentiale a SUA din 2016? Cum sunt plasați președintele SUA și democratul Joe Biden în cele mai recente sondaje electorale?
Dacă întrebați americanii dacă au încredere în sondaje, mulți par să se uite la alegerile prezidențiale din 2016. Sondajele efectuate de atunci au constatat, în general, că majoritatea americanilor au cel puțin unele îndoieli cu privire la ceea ce spun acestea.
Cel mai apropiat dintre toate sondajele majore în prezicerea votului electoral la alegerile prezidențiale din 2016
În ultimul sondaj publicat pe 7 noiembrie 2016, cu o zi înainte de ziua alegerilor, Rasmussen Reports a fost cel mai apropiat dintre toate sondajele majore în prezicerea votului popular al alegerilor prezidențiale din SUA în 2016, indicând rezultatele finale postate de RealClearPolitics, potrivit presei americane. Rasmussen a fost cel mai apropiat, cu 1,7%, de a prezice popularitatea de 2% a lui Clinton, marja de câștig a votului în 2016 (Clinton a pierdut Colegiul Electoral, care determină învingătorul).
Democratul l-a depășit pe președintele ales Donald Trump cu aproape 2,9 milioane de voturi, cu 65.844.954 (48,2%) la 62.979.879 (46,1%), conform rezultatelor alegerilor finale revizuite și certificate din toate cele 50 de state și din districtul Columbia. Donald Trump a câștigat cu 270 de voturi la Colegiul Electoral.
Niciun alt sondaj urmărit de RealClearPolitics nu a fost la fel de aproape de rezultatele finale.
„Mass-media a creat o narațiune falsă despre campania prezidențială din 2016 și majoritatea sondajelor au întărit-o”, a scris Rasmussen Reports pe site-ul său, la vremea respectivă.
„Sondajul nostru a arătat că problemele, nu controversele alimentate de mass-media, ar decide în cele din urmă alegerile”.
O singură entitate de votare urmărită de RealClearPolitics l-a arătat pe Trump câștigător în ziua alegerilor: un sondaj de colaborare între Daily Investors Business și TechnoMetrica Market Intelligence care l-a condus pe Trump cu două puncte.
Majoritatea celorlalte sondaje urmărite de RealClearPolitics au arătat că Clinton conduce cu trei sau patru puncte procentuale. Sondajul de la Universitatea Monmouth a arătat-o pe Clinton conducând cu șase – cel mai îndepărtat de orice sondaj urmărit de RealClearPolitics.
Erorile sondajelor la alegerile din 2016
Într-un articol din 2017 care descrie erorile de votare din alegerile din 2016, Nate Cohn discută despre practica ponderării sondajelor pentru a oferi estimări mai bune:
Educația a fost un factor imens al preferinței votului prezidențial la alegerile din 2016, dar mulți sondatori nu și-au ajustat eșantioanele – un proces cunoscut sub numele de ponderare – pentru a se asigura că au numărul potrivit de respondenți bine educați sau mai puțin educați.
Dacă sondajele folosesc o ponderare bună, își fac probele mai reprezentative pentru populația reală, ceea ce reduce prejudecățile.
Sunt sondajele de stat mai bune decât au fost în 2016?
Metodele de sondare de stat s-au schimbat din 2016. O altă sursă de eroare la sondaj a fost eșecul multor sondatori de stat de a-și ajusta eșantioanele pentru a reprezenta în mod adecvat alegătorii fără studii universitare. Alegătorii cu studii superioare sunt mult mai probabil să răspundă la sondajele telefonice decât alegătorii fără o pregătire în acest sens, iar în 2016, această categorie din urmă a fost mult mai probabil să-l susțină pe Trump. În general, ponderarea în funcție de educație a schimbat rezultatele cu aproximativ patru puncte procentuale, explicând de ce alte sondajele naționale s-au descurcat mai bine.
Patru ani mai târziu, ponderarea în funcție de educație rămâne la fel de importantă. Decalajul în preferința alegătorilor albi cu sau fără studii universitare este esențial neschimbat, în ciuda apelului pe care Biden ar trebui să îl aibă cu alegătorii albi mai puțin educați.
În sondajele New York Times / Colegiul Siena efectuate în octombrie, conducerea combinată a lui Biden asupra lui Trump în cele șase state de pe „câmpul de luptă„ – Wisconsin, Pennsylvania, Michigan, Arizona, Florida și Carolina de Nord – a fost de două puncte procentuale. Avansul ar fi fost de șase puncte procentuale dacă sondajele nu ar fi fost ponderate de educație sau participare (ceea ce se corelează cu educația).
Deși s-ar putea descurca mai bine, astăzi, mai multe sondaje sunt ponderate în funcție de educație decât acum patru ani. În total, 46 la sută din cei peste 30 de sondatori care au lansat un sondaj de stat de la 1 martie au „greutate„ în funcție de educația auto-raportată, în comparație cu aproximativ 20 la sută din sondajele de stat din „câmpul de luptă„ din 2016.
Dar mai mult această schimbare se datorează volumului mare de sondaje online efectuate de stat, care au fost întotdeauna mai ușor de analizat decât sondajele telefonice de stat pe baza educației.
Deși este adevărat că sondajele nu pot înlocui votul și că Trump ar putea câștiga cu siguranță re-alegerile, 2020 nu este 2016.
Iată de ce 2016 nu se repetă în 2020:
Aceste alegeri din 2020 se desfășoară în timpul unei pandemii severe, a unei recesiuni economice și a venit după săptămâni de proteste istorice și de calculul brutalității poliției. Toți acești factori modelează acum opiniile electoratului, în moduri în care în mare măsură nu beneficiază Trump.
Trump este titularul care reprezintă statu quo-ul
Trump este acum un titular în loc de un provocator. În 2016, Trump candida ca un outsider împotriva lui Hillary Clinton, un democrat care a fost în administrația Obama cu două mandate și, prin urmare, a reprezentat statu quo-ul în mod implicit. Acum, Trump este titularul care reprezintă statu quo-ul, inclusiv răspunsul nepopular al guvernului federal la pandemia COVID-19, iar alegătorii îl judecă ca atare.
Biden este privit și apreciat mai favorabil decât Hillary Clinton. Pe măsură ce Trump învață, Biden este mult mai dificil de atacat cu succes decât Clinton, o figură controversată care a fost implicată intr-un scandal în legătură cu utilizarea unui server de e-mail privat și a avut o favorabilitate mult mai mică, comparativ cu Biden. Încercările lui Trump de a-l lovi pe Biden, de la acuzarea că este incompetent și posibil senil, până la a pretinde că acesta conduce o revoluție radicală de stânga care încearcă să desființeze poliția și suburbiile, au căzut în mare măsură, iar conducerea lui Biden s-a extins și s-a consolidat.
Cum sunt plasați președintele SUA și democratul Joe Biden în cele mai recente sondaje electorale?
Un sondaj Rasmussen Reports, publicat vineri, a arătat că Biden are un avantaj de 3 puncte procentuale față de Trump. Sondajul realizat de 1.500 de votanți probabili, realizat între 27 și 29 octombrie, are o marjă de eroare de plus sau minus 2,5 puncte procentuale.
Scott Rasmussen a declarat, pe 3 noiembrie, că „datele sugerează în mod clar că atunci când vor fi numărate toate voturile, Joe Biden va fi președintele ales”. Și aceste date includ un sondajul propriu.
Rasmussen a scris la PoliticalIQ că sondajele sale naționale din ultima lună „l-au arătat în mod constant pe fostul vicepreședinte cu un avantaj de 7 sau 8 puncte”, mult mai puternic decât conducerea lui Hillary Clinton în 2016, iar sondajele sale finale arată că Biden câștigă cu 7 puncte în Michigan , 6 puncte în Wisconsin și Pennsylvania, 4 puncte în Florida și 1 punct în Carolina de Nord.
„În mod direct”, a adăugat el, „președintele nu poate fi reales fără a câștiga atât Florida, cât și Carolina de Nord” .
Cele mai recente date colectate de site-ul de resurse de sondaj Real Clear Politics si publicate in urma cu aproximatic 15 ore de BBC, îl arată pe Joe Biden cu un modest în fața republicanului Donald Trump.