Care este cel mai SĂNĂTOS iaurt din supermarketurile românești, potrivit lui Dragoș Pătraru

Publicat: 30 08. 2024, 20:38

Iaurtul este un aliment senzațional, dar ignorat de români. Consumul anual pe cap de locuitor este mult sub media europeană. Situația e cu totul diferită în cazul iaurturilor cu fructe, care conțin nu doar zahăr, ci și conservanți și coloranți alimentari. 

Dragoș Pătraru a analizat la „Starea sănătății” mai multe mărci de iaurturi cu fructe, „zise și #fortazaharului. Concluzia e că sunt așa și așa de foarte rele”, potrivit realizatorului podcastului.

Pătraru prezintă un studiu făcut de Asociaţia Pro Consumatori (APC) privind calitatea iaurturilor cu adaosuri, care face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. APC a achiziționat 61 tipuri de iaurt cu adaosuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/ supermarketuri), cu gramajul cuprins între 100g și 320g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Trebuie menționat că iaurtul face parte din categoria numeroasă a „lactatelor acide“ sau „lactatelor fermentate“, adică produse lactate cu gust acru, cum este numit în Merceologie (știința mărfurilor) grupul produselor rezultate din lapte ca urmare a acțiunii în timp a unor microorganisme specifice (bacterii de fermentație). Denumirea de iaurt vine din limba turcă.

„Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri (iaurt, bucati de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale).

Cantitatea de zaharuri per unitatea de vanzare variaza intre 7 grame si 55,2 grame, adica intre o lingurita si jumatate de zahar si 11 lingurite de zahar.

La 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice.

La 29% dintre iaurturile analizate s-a folosit amidon.

La 28% dintre iaurturile analizate s-a folosit un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe si legume (morcov negru, sfecla rosie).

La 24% dintre iaurturile analizate s-a folosit concentrat de morcov negru

La 17% dintre iaurturile analizate s-a folosit sfecla rosie”, se arată în studiul citat.

În cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia si antocianine. Concluzia e că iaurturile simple, fără adaosuri, ar fi cele de preferat.

SURSA FOTO
Starea Sanatatii