Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, însă dacă nu este unul de calitate poate produce mari probleme de sănătate.
În general, peștele are o valoare nutriţională ridicată şi un conţinut redus de grăsimi saturate, fiind bogat în acizi graşi polinesaturaţi de tip Omega 3 şi diferiţi acizi graşi polinesaturaţi de origine animală (Omega 6)., vitamina A și D, potasiu, magneziu, fier și seleniu (esențiale pentru mușchi, inimă și creier).
Însă, există un pește extrem de consumat de către români, care nu aduce niciun beneficiu organismului. Pangasiusul, un pește foarte ieftin, nu are oase mici și nici miros puternic de pește, dar este plin de toxine. Acesta trăiește în ape extrem de poluate.
Pangasiusul se hrănește toată viaţa cu toxine, bacterii şi microorganisme, cei mai mulți pești pangasius provin din Vietnam, din râuri extrem de contaminate.
Deși este extrem de toxic pentru organismul uman, lipsa oaselor și a mirosului greu de pește îl face pe pangasius să fie preferat în industria de catering. Însă, acest pește ar trebui evitat! Cel mai bine ar fi să consumați păstrăv, merluciu sau chiar macrou.
Alte tipuri de pește care pot avea concentrații ridicate de mercur includ tonul, macroul regal și peștele din familia merluciidelor. Consumul de pește cu niveluri ridicate de mercur poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv daune neurologice și afectarea dezvoltării cognitive la copii.
Pentru a minimiza riscurile, este recomandat să diversificăm consumul de pește și să alegem specii cu un conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul, sardinele, păstrăvul și hamsiile.