Când afară este un frig de crapă pietrele, e bine să ajustăm temperatura din cameră astfel încât organismul nostru să treacă fără probleme peste această zi. Iarna trebuie să fim atenți, căci temperaturile extrem de scăzute ne pot influența sănătatea.
În noaptea de duminică spre luni, 22 ianuarie, în București temperatura a coborât până la -11 grade Celsius.
Pe alocuri, în țară, s-au înregistrat și temperaturi de -20 de grade.
Odată cu venirea iernii, încep să apară și grijile legate de temperatura din casă. Românii știu că un mediu potrivit nu este ceva legat de conform, ci mai degrabă de sănătate.
De exemplu, într-o familie de tineri, copiii mici, în special sugarii, sunt cei mai sensibili și predispuși riscului de a răci la schimbările de temperatură.
Tocmai de aceea, specialiștii în sănătate recomandă ca temperatura în camerele copiilor să fie undeva între 20 și 22 de grade Celsius. Vorbim despre un mediu ideal de trăit.
Această temperatură menține camera caldă și confortabilă și îi ferește pe cei mici de răceli, ajutând la o dezvoltare sănătoasă a copiilor.
Cum și persoanele în vârstă sunt la fel de vulnerabile în anotimpul rece, se recomandă ca temperatura în camerele lor să fie menținută în jurul valorii de 22 de grade Celsius. Asta îi va feri pe bătrâni de hipotermia și le va permite să-și mențină mobilitatea și confortul.
În schimb, dacă vorbim despre adulți, se schimbă datele problemei.
În cazul lor, temperatura ideală într-o cameră ar trebui să fie între 18 și 21 de grade Celsius. Specialiștii spun că o astfel de temperatură oferă un echilibru între confort și eficiența energetică, după cum notează playtech.ro.
Bineînțeles, adulții care au probleme de sănătate pot ajusta temperatura astfel încât să le asigure confortul necesar.
Este un lucru știut că temperatura dintr-o cameră are un rol major în starea de bine și sănătatea oamenilor. Dacă este prea cald, de exemplu, pot apărea probleme deloc de neglijat.
În primul rând, disconfortul termic e prima senzație dată de prea multă căldură. De aici pot apărea senzații de arsură, transpirație abundentă și dificultate în menținerea unei stări de confort.
Mai mult, casele supraîncălzite fac dificilă relaxarea și odihna și au un impact negativ asupra calității vieții.
Pentru copii și vârstnici, există riscul deshidratării și al epuizării termice.
De asemenea, un mediu prea cald afectează productivitatea și concentrarea.