Un cadru nonmedical specializat în a oferi consolare persoanelor care-și trăiesc ultimele clipe, a dezvăluit cele mai mari regrete pe care le aude adesea de la cei care se sting din viață. Potrivit LadBible, Katie Costello a dezvăluit lucrurile cele mai frecvente pe care pacienții le regretă la finalul vieții.
Relatarea ei este oarecum surprinzătoare. Muribunzii vorbesc în general despre obișnuitul „mi-aș fi dorit” să facă ceva sau să meargă undeva. Regretele nu au adesea o semnificație materială, deoarece sunt aproape întotdeauna asociate cu „amintirea pe care și-ar fi dorit să o fi creat, de locul pe care și-ar fi dorit să-l fi vizitat”.
Cadrul paramedical duce la următoarea concluzie logică: Nu vă faceți griji pentru lucruri materiale pe care nu le-ați câștigat; în schimb, petreceți-vă zilele explorând lumea și creând amintiri cu cei dragi, deoarece acestea vor fi lucrurile care vor rămâne în amintirile vieții tale.
De asemenea, o altă asistentă scrie pe Upliftconnect.com că a scris o carte despre munca sa în care relatează sentimentele și temerile pe care le-a trăit cu majoritatea pacienților.
A lucrat într-un centru de îngrijire paliativă de mulți ani. Pacienții ei, care au venit știind că va muri, o priveau ca pe un prieten cu care să-și împărtășească toate gândurile, emoțiile și temerile. A fost alături de aceștia timp de trei până la douăsprezece săptămâni.
„Când oamenii se confruntă cu propriul deces, sufletul lor e mai sensibil. Am descoperit că este important să nu subestimez niciodată capacitatea unei persoane de a se dezvolta. Unele modificări au fost uimitoare. După cum era de așteptat, fiecare a experimentat o varietate de emoții: negare, frică, furie, remuşcări, mai multă negare și, în cele din urmă, acceptare. Fiecare pacient și-a găsit pacea înainte de a pleca”, a declarat Bronnie Ware.
Cele mai comune regrete ale celor care se confruntă cu moartea:
1. Mi-aş dori să fi avut curajul să trăiesc o viață liberă, fără a fi influențată de așteptările celorlalți.
Acesta este regretul cel mai frecvent. Când viața lor se apropie de sfârșit, oamenii își văd toate visele neîmplinite. Mulți oameni mor regretând alegerea lor pentru că nu și-au îndeplinit nici măcar jumătate din visuri.
Este esențial să încercați să vă îndepliniți cât mai multe vise posibil de-a lungul vieții. Din momentul în care vă pierdeţi sănătatea, este prea târziu. Sănătatea aduce o libertate foarte puţin apreciată, până când nu o mai aveţi.
2. Aş vrea să nu fi muncit atât de mult
Acest lucru a venit de la fiecare pacient de sex masculin pe care l-am îngrijit, a povestit Bronnie. Au ratat primii ani de viaţă ai copiilor lor şi compania partenerei. Şi femeile au vorbit despre acest regret. Dar, pentru că majoritatea făceau parte dintr-o anumită generaţie, mulţi dintre pacienţii de sex feminin nu erau susţinători ai familiei.
Este posibil să nu ai nevoie de venitul pe care ți-l imaginezi necesar dacă simplificați stilul de viață și luați decizii responsabile de-a lungul timpului. Pe măsură ce îți faci mai mult loc în viața ta, devii mai fericit și mai deschis la oportunități. Acestea sunt cele mai bune moduri de a trăi o viață.
3. Aş fi dorit să fi avut curajul să-mi exprim sentimentele
Mulți oameni își ascund sentimentele din dorința de a menține armonia cu ceilalți. În consecință, ei au rămas captiv unor experiențe slabe și nu au reușit niciodată să devină ceea ce erau cu adevărat capabili. Acest tip de comportament le-a provocat tristețe și resentimente, care au dus la dezvoltarea multor boli.
Nu avem capacitatea de a controla reacțiile celorlalți. Cu toate acestea, deși oamenii pot reacționa în mod negativ atunci când schimbăm modul în care ne raportăm la ei, vorbirea sinceră va duce relația la un nivel complet nou și mult mai bun.
4. Mi-aş fi dorit să mențin legătura cu prietenii mei
De multe ori, ei nu știau cu adevărat cât de avantajos era să aibă prieteni mai vechi până în săptămânile dinaintea morții lor. Multe persoane au pierdut prietenii autentici de-a lungul anilor pentru că au fost atât de prins în viața lor. Au avut multe regrete profunde pentru că nu le-au acordat prietenilor timpul și energia pe care le-ar fi meritat.