Casa unui fost consilier de campanie al lui Trump, cu legături cu presa de stat rusă, PERCHEZIȚIONATĂ de FBI
La începutul acestei luni, FBI a percheziționat casele a doi americani cu legături cu presa de stat rusă: un fost inspector de arme al Națiunilor Unite în Iraq și un consilier al campaniei din 2016 a candidatului republican la președinție Donald Trump.
Perchezițiile au avut loc în contextul avertismentelor recente ale SUA că guvernul rus încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, scrie Reuters.
Persoanele ale căror locuințe au fost percheziționate sunt Scott Ritter, fost inspector de arme al ONU și critic al politicii externe a SUA, și Dimitri K. Simes, consilier în prima campanie prezidențială a lui Donald Trump, în 2016. Atât Ritter cât și Simes au confirmat separat perchezițiile în declarații de presă, dar nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii suplimentare.
FBI a declarat că a desfășurat „activități de aplicare a legii autorizate de instanță în anumite locații” atunci când a fost întrebat despre articolele din mass-media referitoare la percheziții. Procurorii nu au formulat acuzații împotriva lui Simes și Ritter. Alte percheziții sunt așteptate în curând și sunt posibile acuzații penale, a anunțat New York Times, citând declarații ale unor oficiali sub protecția anonimatului.
Rusia rămâne „amenințarea predominantă” pentru alegerile americane
Serviciile de informații americane au declarat că Rusia rămâne „amenințarea predominantă” pentru alegerile americane și că Moscova folosește un arsenal complex de instrumente pentru a susține unul dintre candidați. Rusia respinge acuzațiile.
New York Times a raportat anterior că Departamentul de Justiție al SUA a început o anchetă penală mai amplă asupra cetățenilor americani care au lucrat cu rețelele de televiziune de stat ale Rusiei.
Fost consilier de campanie al lui Trump, gazdă de emisiune la televiziunea rusă
Simes, care este gazda unei emisiuni săptămânale la televiziunea rusă de stat Channel One, a declarat pentru Sputnik că percheziția FBI a fost „o încercare de a mă speria, de a mă discredita și de a-mi afecta capacitatea de a trăi în Statele Unite sau chiar de a vizita Statele Unite și de a-mi afecta finanțele”. Simes s-a născut la Moscova, în 1947, și a emigrat în Statele Unite în 1973.
Fost inspector ONU, anterior implicat într-un scandal sexual
Ritter a spus că percheziția FBI la domiciliul său a fost legată de îngrijorările guvernului american cu privire la presupusa încălcare a Legii de înregistrare a agenților străini. Legea cere americanilor să dezvăluie activitățile politice în numele guvernelor străine. El neagă încălcările și a spus că percheziția a fost o răzbunare pentru criticile sale la adresa politicii externe a SUA, inclusiv în ceea ce privește Ucraina. El a spus că a cooperat cu ofițerii care au efectuat percheziția.
Săptămâna aceasta, Ritter scrisese în publicația de stat Russia Today că a fost „un contribuitor extern (adică contractor) la RT din aprilie 2020”.
Anterior, Ritter a fost condamnat în 2011 de un juriu la cinci ani de închisoare într-un scandal cu tentă sexuală, după ce a căzut în capcana întinsă de un agent al forțelor de ordine care pretindea, în conversații online cu Ritter, că este o fată de 15 ani.
Foto: Shutterstock
CITIȚI ȘI: