Potrivit Institutului Național de Statistică, într-o singură lună, un român consumă peste 5 litri de lapte. Un obicei binevenit dacă ținem seama de multiplele beneficii asupra sănătății. Cum prețul lactatelor s-a aliniat scumpirilor din ultima vreme, ziarul Gândul a verificat cu cât se mai vinde laptele în marile magazine din țară.
Specialiștii spun că un pahar de lapte asigură la fel de multă vitamină D ca 100 grame de somon, la fel de mult calciu ca 200 grame de broccoli, la fel de mult potasiu ca o banană, la fel de multă vitamină A ca un morcov și la fel de mult fosfor ca 200 de grame de fasole gătită.
Pornind de la fidelitatea consumatorilor față de un brand, ziarul Gândul a verificat prețul la care se comercializează o marcă populară de lapte. Este vorba despre laptele Zuzu (3.5% grăsime).
Monitorul Prețurilor arată că Auchan și Carrefour au plafonat prețul la acest produs la 6,76 lei.
Prețul l-am regăsit, de exemplu, atât în magazinele din București și Cluj, cât și la Bacău. De altfel, 6.76 lei este cel mai mic preț la care se comercializează la nivel de țară laptele Zuzu 3.5% grăsime, cu excepția Selgros, unde prețul a fost plafonat la 6.29 lei.
Prețul maximal l-am regăsit la un Mega Image Shop&Go (Bd. București 35) din Ploiești.
Potrivit ultimelor informații actualizate de Monitorul Prețurilor la începutul lunii, în acest supermarket, un litru de lapte Zuzu se vinde cu 8,23 lei, cel mai mare preț din țară la produsul menționat.
Conform studiilor, laptele conține nouă nutrienți esențiali pentru sănătate:
– calciu: contribuie la dezvoltarea oaselor, dinților și încetinește pierderea densității osoase (o consecință naturală a procesului de îmbătrânire)
– proteine: reprezintă o sursă de energie și ajută la crearea anticorpilor, care luptă cu infecțiile și bolile
– potasiu: reglează tensiunea arterială, ritmul cardiac și ajută la digestie
– fosfor: menține dantura sănătoasă și întărește oasele
– vitamina D: ajută la menținerea sănătății oaselor
– vitamina B12: are rol important în formarea globulelor roșii și menținerea sănătății țesutului nervos
– vitamina A: benefică pentru sănătatea ochilor, întărește sistemul imunitar, ajută la regenerarea celulară și la funcționarea optimă a organelor interne
– vitamina B2 (riboflavina): menține sănătatea mucoaselor digestive, a ochilor, mușchilor, a pielii și a sistemului nervos
– vitamina B3 (niacina): ajută la funcționarea optimă a creierului, menține sănătatea pielii, poate preveni diabetul și echilibra nivelului colesterolului din sânge.
Având în vedere numeroasele sale beneficii, laptele se regăsește constant în alimentația multor români.
Statisticile arată că, într-o singură lună, un român consumă peste 5 litri de lapte.
Pe de altă parte, consumatorii sunt destul de fideli când vine vorba de produsele pe care obișnuiesc să le cumpere.
Un studiu, derulat acum ceva timp de Reveal Marketing Research, a arătat că 36% dintre români cumpără mereu același brand, indiferent de promoțiile din magazine.
CITEȘTE ȘI:
Unde găsești cel mai ieftin ulei de floarea soarelui Floriol la 1 litru, din țară