Un fermier din Mehedinți a reușit să își țină angajații aproape și este exemplul viu că românii nu pleacă în Germania, la cules de sparanghel, atunci când sunt bine plătiți acasă, în țara lor. Plătind salarii aproape ca în Vest, angajatorii români nu se plâng acum că nu au cu cine lucra.
Sute de mii de români pleacă în fiecare an să lucreze în agricultură în Germania, Franţa sau Italia, pe salarii care ajung la 1.700 de euro net. Dacă ar fi plătiţi la fel în România, n-ar mai pleca. O dovedeşte Cornel Stroescu, fermier din Mehedinţi, care a reuşit să-şi ţină angajaţii aproape.
„Eu nu am o problemă cu forţa de muncă. Eu îmi respect angajaţii. După munca pe care o prestează îşi iau şi salarii. Pot să spun că am şi salariaţi cu salarii aproape ca în Vest”, spune acesta, citat de Mediafax.
Ilie Popescu este unul dintre marii fermieri din judeţul Olt, dar şi unul dintre angajatorii importanţi din zonă. Aroximativ 4.000 de lei primeşte, în medie, un tractorist care lucrează la ferma lui, plus alte bonusuri.
„Noi nu lucrăm cu sezonieri avem doar angajaţi permanenţi pe care n-o să-i trimitem nici în şomaj, o să le plătim şi impozitele, încercăm să ne protejăm singuri.(…) În jur de 4.000 de lei este un salariu mediu net”, spune Popescu.
Dimitrie Muscă, un alt fermier, are 500 de angajaţi cărora le dă salarii între 3.500 şi 7.000 de lei.
„Sunt de vină antreprenorii români care nu i-au plătit cum trebuie. Le-au dat minimul pe economie, le-a mai dat ceva pe sub mână şi oamenii n-au mai putut rezista şi s-au dus” – așa explică fermierul „fuga” românilor la muncă în străinătate.
Pentru că nu toţi fermierii le respectă munca, mii de români s-au înghesuit săptămâna trecută pe aeroporturile din Cluj şi din Iaşi ca să meargă la cules de sparanghel în Germania.