Cât costă o zi de distracţie la ciubăr în pensiunile din Maramureș. Tradiția care atrage tot mai mulți turiști

Publicat: 25 08. 2024, 23:32
Actualizat: 26 08. 2024, 08:00
Sursa foto: captură observatornews.ro

Tot mai mulţi turişti aleg să-şi petreacă sejurul în locaţii unde există şi un ciubăr. Administratorii de pensiuni cu ciubăr se bucură de venituri mai mari. În Maramureş, cererea pentru astfel de locaţii a crescut chiar şi cu 50% în ultimii ani.

Un grup de turiști din județul Bihor a ales să-şi petreacă concediul în localitatea Breb, perla turistică a Maramureșului. Aici, la poalele munților Gutâi, tradiția se împletește perfect cu peisajele autentice românești, iar un detaliu care a făcut diferența în alegerea locației a fost ciubărul din curtea pensiunii.

Pensiunile cu ciubăr, vânate de turişti

„Venim pentru ciubăr, pentru apă sărată. E foarte bine. Ne simţim foarte bine”, spune un turist. „E foarte frumos aici, merită venit. E foarte bine. E sănătate curată. Îmi place”, zice un altul. „Mi se pare un lucru foarte important să aibă ciubăr cazare”, este de părere un turist citat de observatornews.ro

Iar dorința turiștilor este lege pentru proprietarii de pensiuni din Breb, unde majoritatea unităților de cazare dețin cel puțin un ciubăr. „Ne-au sunat oamenii să ne întrebe dacă avem ciubăr, iar prima dată nici nu am ştiut ce e acela. Noi am fost printre primii care am adus ciubărul în sat. Pe zi ce trece, oricine sună întreabă: Aveţi ciubăr?”, povesteşte Ramona Petraș, administrator căsuțe tradiționale.

„Putem spune că e un plus la casă ciubărul. Lumea vine mai ales pentru ciubăr”, adaugă Ileana Bozai, proprietar pensiune. Relaxarea în ciubăr nu este inclusă în pachetul turistic, dar pentru o zi de răsfăţ turiștii plătesc 100 de lei. În Breb, noaptea de cazare la pensiunile tradiționale în această perioadă a anului este de 150 de lei.