Cât durează aducerea de muncitori străini în România? (P)

Publicat: 26 10. 2022, 20:14
Cât durează aducerea de muncitori străini în România? (P)

Migrația forței de muncă românești către țările vestice, mai dezvoltate, nu mai este o surpriză pentru nimeni. Se întâmplă de ani de zile și a ajuns să genereze o situație de criză printre angajatorii români. Tot dinspre Occident, însă, a venit și soluția.

Astfel, România a ajuns să importe forță de muncă străină, în special din țările asiatice, cu un nivel de trai mai scăzut. Mai reticenți la început, angajatorii români așteaptă între o lună jumătate si 6-7 luni, poate chiar un an, sosirea unui muncitor asiatic.

Primul domeniu în care au apărut cei mai mulți muncitori străini în România este cel al construcțiilor, în urmă cu câțiva ani. În prezent găsim muncitori asiatici în aproape orice domeniu, de la muncitori calificați la supra calificați, toți căutând un trai mai bun în România. Conform datelor de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), în perioada 2010 – 2021 aproximativ 100.000 de muncitori străini au venit în România.

Criza forței de muncă a dus la decizia de a suplimenta contingentul de muncitori străini. Astfel că, pentru 2022, guvernul României a stabilit un obiectiv de 100.000 de permise de muncă eliberate de IGI. Este clar că fenomenul a luat amploare și angajatorii români sunt din ce în ce mai deschiși către această soluție.

Procesul de recrutare a muncitorilor straini

Acum este relativ simplu să angajezi muncitori străini, sunt zeci de intermediari pe piață care oferă astfel de servicii. Acestea se diferențiază prin calitatea muncitorilor aduși și rapiditate. Majoritatea firmelor lucrează pe bază de cerere și ofertă într-o foaie excel. Angajatorul spune ce posturi are disponibile, agenția de recrutare caută muncitorii în țările asiatice și apoi trimite o lista cu ei angajatorului.

Mai există un model la o firmă care aduce muncitori străini din Asia, complet online, printr-o platformă dedicată. Angajatorul își alege candidații direct online, de pe un site unde poate vedea la fiecare un video care-i demonstrează aptitudinile. După selectarea candidaților se pot cere CV-uri sau videoclipuri demonstrative mai elocvente și se pot organiza și interviuri online.

Următorul pas este decizia finală a angajatorului și demararea procesului de obținere a permisului de muncă. De această documentație se pot ocupa tot aceste companii. Prin acest ultim model, aducerea muncitorilor străini în România devine mai transparentă și mai profesionistă.

În cât timp se obțin actele?

Conform site-urilor de specialitate, obținerea permisului de muncă de la IGI durează cel puțin 30 de zile, instituția lucrând la capacitate maximă. În județele în care volumul cererilor este foarte mare, cum este și cazul Ilfov, se așteaptă și câteva luni pentru obținerea permisului. Angajatorii ar trebui să acorde o importanță sporită acestor aspecte și să verifice referințele agențiilor de recrutare cu care aleg să lucreze. Timpul de acordare al permisului mai este influențat și de calitatea candidatului, de firma angajatoare sau de alcătuirea dosarului. De aceea cei care se ocupă de aceste acte sunt foarte importanți.

După obținerea acestui permis urmează viza de muncă eliberată de Ambasada României din țările de origine ale candidaților. Astfel sunt țări asiatice unde numărul solicitărilor de vize este mic și viza se eliberează în câteva zile. Sau pentru țări precum Bangladesh, Nepal, unde nu există un consulat românesc pentru acordarea vizelor, acestea se obțin de la ambasade din India. Deservind mai multe țări cu populații numeroase, volumul de muncă este foarte mare. Aici, acordarea vizei de muncă pentru România poate dura până la 6 luni. Iarăși, agenția de recrutare joacă un rol esențial în întocmirea și depunerea cererilor.

În concluzie, aducerea de muncitori străini poate dura între o lună și jumătate și până la șase – șapte luni.

Un aspect care trebuie menționat este faptul că angajatorii nu primesc facilități pentru angajarea de muncitori străini, însă obțin muncitori cu o atitudine pozitivă, stabili, care își doresc să muncească și pe care se pot baza.