Cât este ora pe Lună? Este o întrebare la care marile puteri spațiale nu au acum niciun răspuns. Cine va stabili asta

Publicat: 04 10. 2024, 18:47
Sursă foto: Envato

Statele care reprezintă cei doi mari poli de putere spațială ai  lumii – China și SUA – par să fie blocate într-o cursă pentru a decide cât este ora pe Lună. Câștigătorul își va lăsa amprenta în istoria explorării spațiului și va stabili un nou standard pentru viitoarele misiuni lunare.

Statele Unite și partenerii săi spațiali încearcă să stabilească un fus orar special pentru Lună. Între timp, China și Rusia, rivalii SUA, nu participă la inițiativa condusă de SUA, lăsând Beijingul să-și folosească propriul sistem de cronometrare și navigație lunară, scrie South China Morning Post.

NASA este responsabilă pentru crearea unui nou standard de timp, Coordonat Lunar Time (LTC), pentru a sprijini explorarea sigură și durabilă pe Lună, pe măsură ce mai multe țări și companii private se pregătesc pentru misiuni pe Lună, așa cum a ordonat o directivă a Casei Albe.

Conform unui memorandum al Biroului pentru Politică Știință și Tehnologie al Casei Albe din aprilie, semnatarii Acordului Artemis condus de SUA vor adopta sistemul de timp propus, care este destinat să devină „standard internațional”.

„Acelaşi ceas pe care îl avem pe Pământ s-ar mişca cu o viteză diferită pe Lună”, a declarat într-un interviu Kevin Coggins, şeful departamentului de comunicaţii spaţiale şi navigaţie al NASA. Forţa gravitaţională diferită, şi potenţial alţi factori, pe Lună şi pe alte corpuri cereşti schimbă modul în care se desfăşoară timpul în raport cu modul în care este perceput pe Pământ.

Memoriul spune: „Cunoașterea timpului în regimuri de operare îndepărtate este fundamentală pentru descoperirea științifică, dezvoltarea economică și colaborarea internațională care stau la baza statutului Statelor Unite de lider al explorării spațiale”.

Cercetătorul în politica spațială Namrata Goswami de la Universitatea de Stat din Arizona a spus că directiva Casei Albe se bazează pe o creștere așteptată a activităților lunare, cum ar fi misiunile cu și fără echipaj, care ar necesita un fus orar comun pentru ca țările semnatare ale Artemis să lucreze mai bine împreună.