Friptura de porc este vedeta mesei de Crăciun, dar ca să iasă perfect trebuie să știm cât timp și la ce temperatură se ține la cuptor. Se gătește la o temperatură anume, altfel nu va fi suculentă și gustoasă, iar invitații își vor da seama de asta imediat.
Așadar, micile secrete fac diferența între o masă perfectă și una pe care vrei să o uiți cât mai repede.
Ca să ai o friptură de porc perfectă trebuie să ții cont (și) de temperatura ideală de gătit.
Cei mai mari bucătari susțin că timpul necesar pentru a găti friptura de porc depinde de mai mulți factori. În primul rând, contează tipul de carne, dar la fel de importantă este și grosimea bucății care va fi pusă în tavă.
Mai trebuie să ținem cont și de setările cuptorului legate de temperatură, dar și de preferințele fiecăruia în ceea ce privește nivelul de gătire.
Astfel, dacă vorbim despre bucăți mari de carne, cum sunt pulpa sau cotletul de porc, timpul de gătire la cuptor variază între 20 și 30 de minute, pentru fiecare jumătate de kilogram de carne.
Iar temperatura trebuie setată la 180°C – 200°C.
Cea mai sigură metodă prin care se poate verifica dacă friptura s-a gătit perfect rămâne folosirea unui termometru pentru verificarea temperaturii interne.
Iată temperaturile recomandate de chefi: pentru medium rare – 63°C-70°C, iar pentru well done – 70°C-75°C.
De fapt, acesta este și secretul pe care îl au cei mai mulți bucătari specializați în fripturi. Ei verifică, în mod regulat, temperatura din interiorul cărnii.
Dacă vorbim despre mușchiul de porc, gătirea va dura mai puțin, căci avem de-a face cu o bucățică mai subțire de carne. În general, mușchiul de porc se ține la cuptor aproximativ 25 de minute, la o temperatură de 180°C – 200°C.
Mușchiul de porc este considerat a fi gătit perfect când temperatura internă ajunge la 63°C – 70°C.
Costițele se gătesc și el puțin, undeva la 30-40 de minute, la 180°C – 200°C, în funcție de dimensiunea și grosimea lor.
Ca recomandare, alegeți întotdeauna carne de porc proaspătă și de cea mai bună calitate. Culoarea trebuie să fie uniformă, iar bucata să aibă o textură fragedă.
Sfat util: scoateți carnea de porc din frigider cu aproximativ 30 de minute înainte de a o găti. În felul acesta, ea va ajunge la temperatura camerei și, astfel, se va găti uniform.