Prima pagină » Diverse » Câte clase aveau, de fapt, Elena și Nicolae Ceaușescu. Motivul pentru care „tovarășii” erau analfabeți

Câte clase aveau, de fapt, Elena și Nicolae Ceaușescu. Motivul pentru care „tovarășii” erau analfabeți

Câte clase aveau, de fapt, Elena și Nicolae Ceaușescu. Motivul pentru care „tovarășii” erau analfabeți
Câte clase aveau, de fapt, Elena și Nicolae Ceaușescu. Motivul pentru care „tovarășii” erau analfabeți

Nicolae Ceaușescu este, fără doar și poate, unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai României, atât în țară, cât și în afara ei.

Însă, în pofida dictaturii de la acea vreme, oamenii spuneau, încă din perioada comunismului, că „tovarășul” ar fi fost analfabet. Iar același lucru se spunea și despre soția sa, Elena, cunoscută pentru gafele din exprimare, cu toate că, cel puțin la nivel oficial, ea era un „savant de renume mondial”.

Sigur, nu se poate spune că dictatorul chiar nu ar fi știut să scrie sau să citească, însă, după cum veți vedea în rândurile de mai jos, nici nu era foarte departe de a fi analfabet.

Câte clase avea Nicolae Ceaușescu

Potrivit shtiu.ro, Ceaușescu a făcut doar patru clase, la școala primară din satul său natal, Scornicești, din județul Olt.

În acea perioadă, învățătorul din comună preda într-o singură sală pentru elevi din mai mulți ani de studiu, simultan. În copilărie, Ceaușescu nu a avut cărți și de cele mai multe ori mergea la școală desculț.

Când a împlinit 11 ani, el a început să lucreze, astfel că studiile nu au reprezentat o prioritate pentru cel care avea să devină șeful statului.

La 14 ani, el a ajuns la București. Acolo, s-a angajat ca ucenic de cizmar. Tot în Capitală avea să o cunoască și pe viitoarea sa soție, Elena.

Ce studii avea Elena Ceaușescu

Nici consoarta dictatorului nu a fost prea prietenă cu școala. Și ea avea tot patru clase, însă propaganda comunistă a avut grijă să o facă să pară ceea ce nu era.

Astfel, așa cum se întâmpla în acele vremuri în cazul celor aflați la putere, Elena Ceaușescu a devenit doctor în Chimie în 1967, deși era la ani-lumină departe de vreun merit în acest domeniu.

În 1949, Elena a redactat o mică descriere personală, pe care a înaintat-o Partidului Comunist. Iar modul de scriere spune totul:

„Elena Ceaușescu (Petrescu) mam născut în comuna Petrești, Dâmbovița, în anul 1919 la 7 ianuarie. Părinți se numesc Nae și Alexandrina ocupația agricultori avere 4 hectare de pământ și casă de locuit, în tre ani 1926 – 1930 am făcut școala primară unde mam născut. În anul 1936 am venit la București, am intrat ca ucenică la fabrica Lantex. în urma unei acțiuni am fost concediată…”, scria aceasta.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele