De fiecare dată când începe un post, începem să ne punem tot felul de întrebări în legătură cu ce, cât și cum ar trebui să mâncăm. Nutriționistul Mihaela Bilic vine în ajutorul nostru cu o serie de recomandări.
Potrivit acesteia, rolul postului alimentar este să dea o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale.
„DA, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse, nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză”, scrie ea.
Recomandări pentru perioadele de post
Medicul nutriționist spune că, atunci când ținem post, este recomandat să ținem cont de unele reguli:
- Limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame; e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult
- Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală (ulei), este cea mai bună „rețetă” de îngrășare și din păcate multe alimente de post au aceste ingrediente la bază
- Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic. Deși nu pare, au multe calorii.
- Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate
- Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez
- „Abuzați” de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei; postul poate fi și o cură detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume
- Consumați fructele cu moderație, sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este și ea un dulce de post.
„Să ții post nu e ușor, e nevoie de aprovizionare, organizare și gătit acasă. Mâncarea trebuie să fie cât mai simplă și cu limită la cantitate, altfel riscați să ieșiți din post cu niște kilograme în plus”, mai scrie Mihaela Bilic.
Sursa foto: Facebook