Prima pagină » Diverse » Câte SARMALE e bine să mâncăm de Crăciun? Recomandările specialiștilor

Câte SARMALE e bine să mâncăm de Crăciun? Recomandările specialiștilor

Câte SARMALE e bine să mâncăm de Crăciun? Recomandările specialiștilor
Câte sarmale e bine să mâncăm de Crăciun? Recomandările specialiștilor

E Crăciunul, iar tradiționalele sarmale nu lipsesc de pe masa festivă. Deși știm că sunt delicioase, excesul ne poate face rău, așa că specialiștii ne recomandă să fim cumpătați.

În primul rând, e important să știm că o porție de patru sarmale, a câte 50 de grame fiecare, are 308 calorii, însă dacă mai adăugăm și alte alimente pe lângă, cum ar fi smântâna, numărul de calorii crește substanțial.

Doctorul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit, despre acest preparat atât de îndrăgit de români și se pare că sarmalele nu sunt chiar atât de nocive precum cred unii, dacă respectăm unele condiții.

„Sarmalele sunt un fel de mâncare completă, care aduc împreună toate cele trei categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și multă varză, adică legume. Singura recomandare este să alegem carnea slabă pentru tocat, pulpa de porc, și să le fierbem, în borș, zeamă de varză, suc de roșii, nu în ulei. Atenție și la cantitatea de costiță, slănină, pe care le punem în oală. De dorit, să fie gătite în abur, nu în grăsime”, spune specialistul, citat de Adevărul.

La câte sarmale ar trebui să ne oprim

Mihaela Bilic atrage atenția, totuși, că sarmalele ar trebui consumate în cantități moderate. Ea spune că trei sau patru sarmale, însoțite de puțină smântână și mămăligă sunt suficiente pentru o masă.

„Ce sunt sarmalele? Un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul fiert înăbușit sau gătit la cuptor, adică sănătos și dietetic, dacă am fost zgârciți cu grăsimea. Avantajul este că, odată gătite, pot fi consumate în zilele ce vor urma. Sunt chiar mai bune odată cu trecerea timpului. Porția corectă este de 3-4 bucăți, iar dacă adăugați un pic de smântână și câteva linguri de mămăligă, obțineți o masă sățioasă”, a explicat nutriționistul.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele