Prima pagină » Diverse » Câți locuitori a PIERDUT România, în ultimul deceniu. Previziunile sunt îngrijorătoare pentru următorii 10 ani

Câți locuitori a PIERDUT România, în ultimul deceniu. Previziunile sunt îngrijorătoare pentru următorii 10 ani

În ultimul deceniu, România a pierdut 1.000.000 de locuitori, iar previziunile sunt îngrijorătoare peste 10 ani. Țara noastră ar putea avea aceeași populație ca după cel de-al Doilea Război Mondial, adică undeva la 17 milioane de oameni.

Natalitatea este în scădere drastică, în timp ce proporția populației în vârstă de 65 de ani este în continuă creștere. Cauzele sunt multiple, cum ar fi cele de natură economică și socială, iar ajutorul statului pentru a împiedica îmbătrânirea demografică este aproape inexistent.

La ultimul recensământ, cel din 2021, populația României trecea puțin de 19 milioane de oameni, în timp ce în 2011 depășea 20 de milioane. Pierdem, spun specialiștii Institutului Național de Statistică (INS), câte 1.000.000 de români la fiecare 10 ani.

„Populația din 2040… să fie undeva în jur de 17 milioane de persoane. Deci, aceste calcule se bazează pe situația actuală. Dacă lucrurile se vor schimba la nivelul natalității sau la nivelul migrației, lucrurile se pot schimba, dar la nivelul actual cam aceasta este tendința”, a declarat pentru Prima TV Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt al INS.

În acest ritm, peste 10 ani, populația țării va fi asemănătoare cu cea din primul deceniu după război. Dacă în 1956 erau 17,4 milioane de oameni, în 2034 putem avea 17,9 milioane.

În ultimii 30 de ani, România se confruntă cu o îmbătrânire accentuată a populației. Acest lucru se va reflecta mai bine în impactul generației „baby boomers”, cei născuți după cel de-al Doilea Război Mondial, care urmează să se pensioneze. În doar câțiva ani, seniorii îi vor depăși numeric pe tineri. Va fi prima dată în istoria țării când se va întâmpla asta.

„În România, începând cu anul 2008, a fost o schimbare a raportului dintre ponderea tinerilor și cea a vârstă a vârstnicilor”. Populația de peste 65 de ani a devenit mai mare decât populația tânără, sub 14 ani, ceea ce se reflectă în în acest fenomen de îmbătrânire a populației. Dacă la 1 ianuarie 2023, de exemplu, că populația cursă între 0 și 14 ani avea un procent de 16,2% din populație, cea de peste 65 de ani avea 19,7%”, a mai spus Bogdan Drăghia.

FOTO – Captură video: Prima TV