Prima pagină » Diverse » Cauzele penuriei GRAVE de medicamente din Germania

Cauzele penuriei GRAVE de medicamente din Germania

Cauzele penuriei GRAVE de medicamente din Germania

O serie de blocaje în aprovizionarea cu medicamente afectează de ani de zile Germania și UE. Din ce cauză lipsesc antibiotice, antipiretice, ori banalele soluții saline? Situația s-a înrăutățit semnificativ în ultimele luni, a declarat Thomas Preis, șeful Asociației Farmaciștilor din Renania de Nord.

Într-un interviu acordat publicației Rheinische Post din Düsseldorf, specialistul a avertizat: „Ceea ce era deja de luni de zile o problemă majoră în spitale afectează acum inclusiv îngrijirea pacienților din ambulatoriu”.

Ministerul Sănătății din Renania de Nord-Westfalia recunoaște disponibilitatea sincopelor, spunând: „În ultimele luni, clinicile din Renania și din întreaga Germanie au fost aprovizionate doar cu aproximativ 80 % din necesarul de medicamente, iar în ultima perioadă doar cu aproximativ 50 %”. Institutul Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale (BfArM) prognozează că această situație va persista și în lunile următoare.

O problemă binecunoscută: lipsa de medicamente a afectat Germania în ultimii ani, în special în ceea ce privește antibioticele și medicamentele pediatrice. Un sondaj realizat în primăvara acestui an în rândul membrilor Asociației Medicilor Pediatri și pentru Adolescenți din Germania a arătat că consecințele sunt printre cele mai grave. O treime dintre medici se tem că calitatea tratamentului medical este pusă în pericol de o penurie de medicamente.

În plus, studiul indică faptul că tratamentele vor necesita mai mult timp, deoarece medicii trebuie să verifice în prealabil ce medicamente sunt disponibile. Nu mai puțin de 500 de medicamente greu de procurat, eliberate pe bază de rețetă, sunt listate de Asociația Farmaciștilor Germani.

Lipsa de medicamente este o problemă în mai multe țări din UE, nu doar Germania. Un studiu realizat în 2023 de PGEU (Grupul Farmaceutic al Uniunii Europene) a constatat că situația s-a înrăutățit recent în mai multe țări, inclusiv Suedia, Portugalia și Spania.Cauzele penuriei sunt complicate, la fel ca producția actuală de medicamente. În timp ce Germania, cu marile sale companii farmaceutice precum Bayer, BASF, Boehringer Ingelheim și BioNTech, era odinioară considerată „farmacia lumii”, liniile de producție au fost împărțite și răspândite pe tot globul, ceea ce a dus la lanțuri de aprovizionare lungi și perturbări.