Pielea bronzată uniform este considerată de multe persoane un adevărat ideal în ceea ce privește frumusețea, astfel că unii ajung să facă lucruri extreme pentru a se bronza cât mai rapid posibil.
De la mersul la plajă până la mersul la solar, mulți ajung chiar să încerce să sară peste unele etape și să se bronzeze cât de repede posibil, ignorând, însă, că există unele riscuri pentru sănătate.
Este și cazul unor tinere care ajung la spital după ce își administrează așa-numite „pastile autobronzante”, care conțin un colorant alimentar numit cantaxantină.
Ingerarea acestuia duce la eliberarea unor compuși care schimbă pigmentul pielii. Din păcate, însă, culoarea pielii nu devine una asemănătoare bronzului natural. Mai degrabă, pielea devine… portocalie.
Medicii spun, însă, că aceste suplimente nu sunt recomandate pentru a obține bronzul, ci doar pentru a-l menține.
„Aceste capsule de bronzare sunt, de fapt, suplimente care au în compoziție carotenoizi artificiali, naturali sau alte substanțe care modifică culoarea pielii, dacă sunt administrați într-o anumită cantitate. Acestea sunt recomandate pentru menținerea bronzului, și nu pentru inducerea lui. Carotenoizii au efect asupra stresului oxidativ și sunt o clasă mare ce cuprinde peste 600 de pigmenți naturali. O parte dintre aceștia provin din diete, alții din suplimente alimentare. Problema este că aceste capsule nu sunt sigure, nu există niciun studiu în acest sens. Mai mult decât atât, cantaxina, administrată în doze mari are și risc ridicat de toxicitate. Aceasta este un colorant alimentar care se folosește pentru colorarea alimentelor. Primele efecte secundare ale cantaxinei sunt greața, probleme gastrointestinale, durerile abdominale, acnee și tulburări de vedere”, subliniază prof. dr. Laura Solovăstru, medic primar dermatolog, citată de bzi.ro.
Produsele acestea sunt foarte ușor de obținut de pe internet, la prețuri cuprinse între 60 și 140 de lei.
„Pastilele autobronzante conțin, în cantități mari, coloranți aprobați doar pentru industria alimentară, și nu cu rol autobronzant. Acestea au multe efecte secundare negative. Acceleratorii de bronzat sunt disponibili sub formă de pastile care conțin coloranți alimentari, spray-uri nazale și chiar injecții subcutanate. Întrucât există de un timp relativ scurt pe piață, și în literatura de specialitate au fost descrise multiple efecte adverse, recomand informare înainte de utilizarea lor. Pentru o piele frumos bronzată, fără expunere la soare, puteți utiliza creme sau spray-uri bronzante”, transmite, pe rețelele de socializare, dr. Claudia Artenie, medic dermatolog.
Sursa foto: TikTok