Prima pagină » Diverse » Ce câștigă România dintr-o vioară Stradivarius. Invitat special la Gândul LIVE, violonistul Alexandru Tomescu

Ce câștigă România dintr-o vioară Stradivarius. Invitat special la Gândul LIVE, violonistul Alexandru Tomescu

„Vioara este într-un loc sigur, și nu, nu o păstrez acasă”, a declarat la Gândul LIVE Alexandru Tomescu. Violonistul, care a câștigat în septembrie 2007 dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder- Voicu pentru o perioadă de cinci ani, în urma unui concurs, a fost invitat special la Gândul LIVE.

Muzicianul a vorbit despre prețioasa vioară – considerată una dintre cele mai bine conservate piese marca Stradivarius -, despre condițiile de păstrare și transportare ale valorosului instrument, dar și despre prevederile din contractul pe care Tomescu l-a încheiat cu statul român.

Vioara, aflată acum în posesia lui Alexandru Tomescu a fost cumpărat în 1956 de statul român pentru violonistul Ion Voicu, la prețul de circa 70.000 de franci elvețieni. În 2007, instrumentul a fost evaluat la suma de 1,2 milioane de dolari și a fost inclus în catalogul „Antonio Stradivari”, tipărit într-o ediție limitată de 2000 de exemplare cu coperte de carton și alte 100 de copii legate cu piele, în care instrumentele apar fotografiate la scara 1/1. Denumirea originală a viorii este „Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702” și de la apariția sa a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna) și bineînțeles, a marelui violinist român Ion Voicu.

Când a intrat în posesia viorii,  Tomescu a promis că, în cei cinci ani cât va cânta pe Stradivarius, sunetul acesteia va fi auzit de toți românii. El a demarat ulterior proiectul „Stradivarius Elder-Voicu: 2008 – 2012”, constând în mai multe turnee în țară în colaborare cu alți muzicieni. Totodată, s-a implicat în experimente unice – a cântat într-o stație de metrou Bach, dar și pe soclul statuii lui Lenin. Niciun loc nu este prea îndepărtat de scena de concert, susține artistul.

Palmaresul lui Alexandru Tomescu numără peste 100 de premii naționale și nu mai puțin de 26 de distincții internaționale, la concursuri de prestigiu precum: Niccolo Paganini (Italia), Pablo Sarasate (Spania), Marguerite Long – Jacques Thibaud (Franța) și George Enescu (România).

De-a lungul a peste 20 de ani de activitate concertistică acordurile viorii tânărului român au răsunat în cele mai mari săli de concerte ale lumii, printre care Carnegie Hall (New York), Concertgebouw (Amsterdam), Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées (Paris) și Metropolitan Arts Center (Tokyo), alături de orchestre de prestigiu dirijate de dirijori celebri: Kurt Masur, Valery Gergiev și Christoph Eschenbach, printre alții.

Solist concertist al Orchestrei Naționale Radio, violonistul are o intensă activitate muzicală la nivel național, concertând pe scenele tuturor filarmonicilor din țară. În calitatea sa de președinte al fundației culturale „Remember Enescu”, Alexandru Tomescu este implicat în numeroase proiecte muzicale, în special organizarea concursului internațional de vioară „Remember Enescu”.