Prima pagină » Diverse » Ce cred spaniolii despre restricțiile anti-Covid din România: „Suntem norocoşi să fim o populaţie care a înţeles că trebuie vaccinată voluntar”

Ce cred spaniolii despre restricțiile anti-Covid din România: „Suntem norocoşi să fim o populaţie care a înţeles că trebuie vaccinată voluntar”

Ce cred spaniolii despre restricțiile anti-Covid din România: „Suntem norocoşi să fim o populaţie care a înţeles că trebuie vaccinată voluntar”

Un grup de jurnaliști spanioli de la publicația „20 minutos” a vizitat țara noastră pentru a vedea ce se întâmplă acolo unde populația refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului și autoritățile sunt nevoite să ia măsuri restrictive mai dure. Față de România, în Spania majoritatea populației a înțeles că măsura vaccinării este singura metodă de a depăși pandemia și nu a foat nevoie ca autoritățile să ia astfel de măsuri.

În articolul publicat, jurnaliștii spanioli spun că România nu este singurul stat care a impus restricţiile pentru a încetini răspândirea virusului. Ei au amintit de o măsură luată de autoritățile de la Moscova care au interzis persoanelor peste 60 de ani nevaccinate să mai iasă din casă, cu excepția cumpărăturilor esențiale. De asemenea, Austria a luat decizia ca, începând de luni, 15 noiembrie, toată populația nevaccinată a țării să nu mai poată ieși din casă decât pentru cinci motive stricte. Doar 65% din populaţia Austriei este vaccinată cu schema completă împotriva Covid-19, fiind țara din vestul Europei cu cea mai mică rată de vaccinare.

Întrebat ce crede despre măsurile luate în aceste țări, directorul Direcţiei de Sănătate din cadrul Institutului Superior de Drepturi şi Economie, Martin Cruz, le-a răspuns jurnaliștilor că „Suntem norocoşi să fim o populaţie care a înţeles că trebuie vaccinată voluntar, cu o rată foarte mare de oameni cu schemă completă de imunizare. Nu cred că vom trece şi noi prin ceea ce se întâmplă în Europa”. El a adăugat că înţelege rolul acestor restricții, adică să ajungem la finalul pandemiei.

Expertul în Bioetică şi Drept Juan José Bestard a adăugat că atâta vreme cât în locul certificatului verde sunt acceptate testele PCR sau antigen, atunci nu se pune problema de discriminare. Bestard a mai amintit şi că cea mai bună soluţie ca oamenii să se vaccineze o reprezintă educaţia pentru sănătate, care lipseşte, din păcate, peste tot în lume.

Experţii spanioli spun că lucrurile s-ar schimba radical dacă ţările ar adopta o lege pandemică, pentru ca restricţiile impuse celor nevaccinaţi să nu mai fie puse sub semnul întrebării ca fiind neconstituţionale.

Autor