Prima pagină » Diverse » Ce este „al doilea creier” și unde se află. Nutriționist: „Trebuie să existe un echilibru”

Ce este „al doilea creier” și unde se află. Nutriționist: „Trebuie să existe un echilibru”

Ce este „al doilea creier” și unde se află. Nutriționist: „Trebuie să existe un echilibru”
Ce este „al doilea creier” și unde se află. Nutriționist: „Trebuie să existe un echilibru”

Există o parte din corpul uman la care nu prea ne gândim atunci când vorbim despre sănătatea noastră generală. Este vorba despre tractul intestinal, care este colonizat de aproximativ 1.000 de specii de bacterii.

Ei bine, sistemul imunitar este puternic influențat de sănătatea microbiomului intestinal.

Nutriţionistul Marilena Oprişanu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena3, despre dezechilibrul florei intestinale, dar şi despre cum influențează sănătatea microbiomul intestinal.

„În primul rând, să pornim de la echilibrul florei intestinale, despre care probabil am auzit cu toții că e foarte important. Echilibrul florei intestinale este menținut printr-o alimentație cât mai diversificată, prin alimente bogate în prebiotice și probiotice, pentru ca acesta să devină substrat nutritiv și energetic pentru comunitatea de microorganisme care sunt rezidente în corp uman.

Este important să păstrăm integritatea acestei comunități în care avem bacterii, fungi, tot felul de microorganisme, drojdii, virusuri. Ele trebuie să fie într-un echilibru. Putem să trăim foarte bine cu aceste microorganisme pentru că fac o grămadă de lucruri bune pentru noi. În momentul în care ele sunt în dezechilibru, se formează o disbioză, un dezechilibru al florei, spune ea.

Ce probleme aduc cu sine dezechilibrele

Printre probleme asociate cu dezechilibrele florei intestinale se numără:

  • tulburări digestive
  • diabet
  • infecții mai frecvente și alergii
  • exces ponderal
  • tulburări de dispoziție
  • probleme ale pielii
  • boli cardiovasculare

Disbioza este manifestată în primul rând prin simptome digestive. Tranzit dezechilibrat cu episoade diareice sau constipație, care pot duce până la boli inflamatorii degenerative. Vorbim de sindromul colonului iritabil, sindromul intestinului permeabil, boală Cronh, colită ulcerativă, gastritele.

De multe ori, și pielea este afectată. La fel şi starea mentală. De multe ori, nici nu putem să slăbim și deși ținem un stil de viață sănătos, ne dăm seama că nu se duc deloc kilogramele.

Sursa foto: Antena3

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele