Ce ingrediente trebuie să adaugi atunci când fierbi sarmalele. Rețeta lui Radu Anton Roman

Ce ingrediente trebuie să adaugi atunci când fierbi sarmalele. Rețeta lui Radu Anton Roman
Sursă Foto - Timefordelish
Publicat: 21/12/2023, 11:55
Actualizat: 21/12/2023, 12:19

Maestrul gastronomiei româneşti, regretatul Radu Anton Roman a dezvăluit, în cărțile pe care le-a publicat, secretele sarmalelor care se topesc în gură.

Ingrediente
Foi: 2 verze murate

Umplutura:

  • 1 kg carne de porc tocată
  • 3 morcovi
  • 2-3 linguri de pastă roşii
  • 1 ardeiaş iute
  • 1 ceaşcă de orez
  • 1 pahar de vin
  • 2 cepe
  • 3 legături de verdeaţă
  • 2-3 linguri de pastă ardei gras
  • 2 ceşti de vin alb
  • 1 pahar de bulion de roşii
  • pastă de roşii şi de ardei
  • 3 roşii din bulion
  • cimbru, mărar, foi de dafin, boia, piper, sare.

De asemenea, adăugarea unui pahar de vin alb sau roșu în apă poate adăuga profunzime și arome complexe sarmalelor. Este important să ajustezi cantitățile în funcție de preferințele tale personale. Încearcă diferite combinații și ajustează rețeta pentru a obține sarmalele cu gustul desăvârșit pe care îl dorești.

Mod de preparare

Umplutura: Se spală bine orezul. Se toaca ceapă şi verdeaţă (şi ardeiul iute), morcovii se rad. Se amestecă toate, carnea tocată, ceapa, morcovii, verdeaţa, orezul, pasta de ardei şi rosii, vinul – sare, piper, cimbru şi mărar praf, după poftă.

”Se umplu foile, se rulează şi se înfundă la capete (nu foarte strâns, să se mai umfle şi orezul). Le puteţi face mai mari, mai mici, cum vă e plăcerea şi îndemânarea, numai să nu se desfacă la fiert”, se arată în lucrarea Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Nu doar prepararea lor este importantă, ci și modul în care sunt gătite. Pentru a nu da greș la acest capitol, Radu Anton Roman le învață pe gospodine în ce să pună mâncarea la fiert pentru a ieși delicioasă.

Fierberea: O oală de lut gros se unge cu untură, ca să se topească în gură când sunt gata. Apoi aranjaţi pe fund foi de varză şi un strat de varză tocată. Acum vine primul strat de sarmale, urmat de alt strat de varză, presărat cu pasta de roşii, de ardei, apoi iar sarmale, până se umple oala. Ultimul strat e de varză presărată cu foi de dafin, legături de cimbru şi mărar (piper, sare, boia dupa gust) şi felii de roşii din bulion. Se amesteca bulionul cu vinul, se încălzesc un pic, se toarnă peste sarmale.

Se acoperă şi se pun la foc molcom – în niciun caz direct pe flacără – să undească şi să bolborosească înăbuşit de la 5 ore în sus – zeama trebuie să scadă jumătate, chiar două treimi din oală. Se ofera fierbinţi (a doua zi mai ales, că atunci sunt coapte bine) cu smântână, ardei iute, mămăligă caldă şi vin foarte bun.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Incendiu violent seara trecută în București! Trei persoane au ajuns la spital după ce flăcările...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vin acasă la pensionari din 15 august. Decizie pentru 4,7 milioane de bătrâni
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Multă durere și dezamăgire la priveghiul Ilenei Stana Ionescu! Marea actriță, uitată de toată lumea:...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Am putea lansa resurse de pe Lună folosind tunuri electromagnetice?
×