Prima pagină » Diverse » Ce înseamnă NON-BINAR? Cel de-al treilea gen este recunoscut legal în doar 21 de țări

Ce înseamnă NON-BINAR? Cel de-al treilea gen este recunoscut legal în doar 21 de țări

Ce înseamnă NON-BINAR? Cel de-al treilea gen este recunoscut legal în doar 21 de țări
Ce înseamnă NON-BINAR. Cel de-al treilea gen este recunoscut legal în doar 21 de țări. Sursa Foto - Shutterstock

Non-binar este denumirea unui gen sexual asumat de majoritatea persoanelor transsexuale care nu se consideră „bărbat”, „femeie”.

Ei nu se consideră că fac parte din genurile „masculin” și „feminin”.

Ce este non-binar?

Potrivit Oficiului ONU al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, sunt persoane pe lumea asta care „nu se potrivesc definițiilor tipice pentru masculin sau feminin”.  Alți oameni nu se identifică cu niciun gen. Majoritatea se consideră non-binari. Dar sunt și comunități sexuale care se consideră genderqueer, agender, bigender, genderfluid etc.

Non-binarii spun că au elemente masculine și feminine combinate. De exemplu, au freză de bărbat, dar se îmbracă în rochii. Un alt exemplu de non-binar e o persoană care poartă păr lung sau coafor feminin, dar se îmbracă masculin.

Mai sunt, de asemenea, persoanele hermafrodite și androginii. Persoanele intersex se nasc cu variații ale caracteristicilor sexuale, de la  cromozomi și hormoni sexuali la organe genitale.

Câte țări recunosc cel de-al treilea gen?

Majoritatea statelor lumii recunosc doar două genuri, masculin și feminin. Doar 21 de țări din 195 recunosc al treilea gen, non-binar.  Printre acestea se enumeră câteva state din SUA, Australia, precum și Germania, Austria, Canada, Mexic, Argentina și Noua Zeelandă. România, care nu a legalizat căsătoriile dintre persoanele de același sex, nu se află printre acestea.

Centrul Național pentru Egalitatea Transsexualilor din SUA transmite că toți oamenii au obligația de a se purta respectuos cu persoanele non-binare, chiar dacă abia au aflat despre ele.

Persoanele non-binare folosesc pronume diferite. Unii folosesc „ei”, alții folosesc pronume ca „el” sau „ea”. Recent, cântărețul Nemo a devenit primul concurent non-binar care a câștigat concursul muzical Eurovision.

Citește și: EUROVISION 2024. Nemo, din Elveția, a câștigat concursul muzical cu o piesă despre ce înseamnă a fi non-binar

 

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele