Ce înseamnă o RÂȘNIȚĂ de cafea de calitate și cu ce se deosebește? (P)
Ritualul cafelei poate căpăta sensuri noi în funcție de gradul de măcinare al cafelei. De aceea, este important să ai o râșniță de cafea de calitate. Ce presupune? Discutăm aici.
Știți povestea, cu siguranță: vă treziți, vă pregătiți pentru ziua ce urmează și plecați la drum cu cel puțin o cafea, un cappuccino sau un latte la bord, preparate acasă. În peisajul bucătăriei, aveți ori un moka pot, un french press sau un aparat de făcut cafea fie dripper, fie semiprofesional.
Înainte de a prepara cafeaua, vă măsurați o doză de cafea pe care o veți măcina cu râșnița și vă delectați în drum spre serviciu sau în confortul casei. Nu vă regăsiți până acum în detalii? Să dăm timpul înapoi, ca să vă spunem totul despre râșnițe.
De ce să măcinați cafeaua pe loc?
Sunteți adeptul sau adepta cafelei măcinate, la pungă? Ar fi cazul să considerați un upgrade și să luați în vedere o rasnita cafea de calitate, dar știți și de ce? Deoarece cafeaua își pierde din prospețime și gust odată ce e măcinată en gros și pusă într-un recipient.
De aceea, din ce în ce mai multe supermarketuri și magazine online de specialitate au introdus din ce în ce mai multe tipuri de boabe de cafea proaspăt prăjite, dar nemăcinate. Mai multe motive pentru care să măcinați cafeaua acasă:
- Veți ști că este 100% proaspăt măcinată;
- Veți putea alege gradul de măcinare, potrivit pentru orice stil de brewing;
- Veți doza cantitatea conform dorințelor și exigențelor;
- Veți putea impresiona oaspeții;
- Veți descoperi un gust intens al cafelei.
Așadar, dacă nu dispuneți de un aparat care să vă macine cafeaua pe loc și să vă facă un espresso fresh, merită să investiți într-o râșniță, mai ales dacă luați în considerare opțiunile pe care vi le prezintă metodele diverse de preparare ale cafelei.
Un espresso este doar o filă din cartea cafelei, iar cu ajutorul unei râșnițe, puteți prepara cafeaua în orice fel. Aveți aici o listă completă de tehnici de brewing:
- Pour over
- Infuzie
- Espresso
- Cold Brew
- Moka pot
- Aeropress
Cum să alegeți între o râșniță manuală și una automată?
Pe piață, există diverse modele și tipuri de râșnițe, fiind un accesoriu de nelipsit din casa oricărui iubitor de cafea. Așadar, alegerea între manual și automat poate fi o alegere grea, mai ales că această alegere prezintă o investiție financiară pe termen lung.
Râșnițele manuale sunt mai silențioase și potrivite pentru casă, iar cele automate sunt des cumpărate de cafenele, însă și cei care vor să devină home barista ar putea face această alegere.
Pe urmă, în funcție de tipul și modelul râșniței ales, trebuie să alegeți cuțitele, un accesoriu util. Cuțitele conice sunt mai silențioase, iar cele plate vă oferă o măcinare uniformă și aproape perfectă de fiecare dată, însă sunt mai zgomotoase.
Indiferent ce cuțite alegeți, dimensiunea de măcinarea poate fi schimbată din râșniță Alte accesorii utile sunt tamperele, cântarele, filtrele de cafea și paharele de dozare.
O râșniță vă va fi alături zi de zi. Alegerea calității contează!