Ce înseamnă „ţinta zero emisii de carbon” pentru orașe? Forumul Virtual de Energie Verde, sursă reală de mobilitate electrică durabilă
Poluarea intensă și masivă la care este supusă populația urbană, cu urmări grave precum bolile respiratorii și chiar decese, din păcate, este o realitate care transformă într-o miză vitală Pactul Verde European pentru eliminarea emisiilor de carbon până în 2050.
În acest context, la București (a doua cea mai poluată capitală din UE) a avut loc Forumul Virtual de Energie Verde – sursă reală de mobilitate electrică durabilă, eveniment care a reunit experți străini și români.
- Ministrul Mediului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a deschis acest eveniment cu o intervenție axată pe conceptul de smart city și necesitatea transportului electric.
- Ulterior, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Niculae Havrileţ, a susținut o prezentare despre fonduri și scheme de încurajare și sprijin pentru investițiile în energie regenerabilă.
- Celor doi oficiali li s-a alăturat Dan Cătălin Vatamanu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, care a vorbit despre programele derulate pentru protecția mediului.
Forumul a fost găzduit de Studiourile Stage-Expert – a putut fi urmărit gratuit, live, pe Facebook și pe site-ul autosummit.org -, fiind axat pe trei direcții principale – Soluții, Investiții și Perspective de energie regenerabilă – de la panouri și ferestre solare până la stații de încărcare și la transport electric individual și în comun.
Soluții alternative la emisiile de carbon
Alături de oficiali prezenți la acest Forum Virtual de Energie Verde, și alte voci cu expertiză în domeniul energiei regenerabile au dezbătut soluțiile alternative la emisiile de carbon.
Printre aceștia s-au numărat:
- Bogdan Badea, președintele Hidroelectrica
- dr. univ. Anton ANTON
- Martin Moise – Prim-Vicepreședinte al Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES)
- Adrian Sandu, secretar general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM),
- Cristian Milea, președintele APIA
- Gabriel Ioniță, CEO Axionet
În ceea ce privește lista experților străini a fost deschisă de Greg Archer, directorul celui mai important grup european de campanii de transport ecologic – Transport & Environment’s (T&E), Andrew Palmer, former CEO Aston Martin și David Greenwood, liderul echipei de cercetători ai Centrului de Sisteme de Propulsie Avansate din cadrul Universității Warwick.
Concluziile Forumului Virtual de Energie Verde au fost transmise factorilor de decizie locali și naționali
Prin intermediul acestui eveniment virtual, participanții au căutat să descopere soluții concrete de planificare urbană ecologică, aplicate contextului local, luând în considerare un echilibru între dimensiunile economice, sociale și de mediu.
După prelegerile experților bazate pe concepte și teorii, participanții au fost invitați invitați să-și împărtășească ideile și bunele practici.
Ulterior, concluziile forumului au fost transmise factorilor de decizie locali și naționali, tocmai pentru a crea un dialog între business-cercetare-autorități/decidenți și, pe termen mediu, baza unor viitoare propuneri legislative.