Clienții au aflat ce conține, cu adevărat, o shaorma. Un jurnalist a testat carnea din deliciosul preparat, în Marea Britanie.
Un doner kebab poate reprezenta „remediul” ideal după o noapte de beție, dar mulți se întreabă ce ingrediente sunt folosite, de fapt, la acest preparat popular, vândut la colț de stradă.
Jimmy Doherty de la „Food Unwrapped”, a decis să analizeze nouă shaorme de la tot atâtea șaormerii și să le trimit pentru testare la cercetătorul Paul Hancock, pentru a determina exact ce conține fiecare produs.
Mulți dintre clienți ar putea crede că o shaorma cu carne de miel, spre exemplu, are 100% carne de…miel, dar Hancock a decis să testeze această afirmație și a căutat și alte „urme” de carne, cum ar fi vită, pui și porc – sau chiar (foarte rar) carne de cal, măgar sau capră!
Surprinzător, doar 1 din cele 9 shaorme au conținut 100% ADN de miel, în timp ce restul au fost formate din combinarea mai multor ADN-uri animale.
Hancock a explicat: „O singură shaorma a conținut 100% ceea ce scrie pe pachet. Cele mai multe conțin pui. Altele conțin vită. Din fericire, nu am găsit carne de capră, măgar sau cal în aceste produse…”
Doherty l-a întrebat pe Hancock ce s-ar întâmpla dacă ar aduce mai multe mostre.
„Dacă v-aș da 900 de shaorme de la tot atâtea șaormerii, ce ați găsi?”, a întrebat jurnalistul.
„Cred că aș găsit 60% produse combinate. Ar fi ceva de așteptat”, a răspuns Hancock.
„Chiar dacă pot trece cu vederea amestecul de cărnuri, faptul că acestea sunt încălzite și apoi răcite de mai multe ori mă deranjeazaă”, a declarat un client.
Un altul a spus: „Înspăimântător. E trist că doar 1 din 9 restaurante a folosit miel 100%. Dacă pot scăpa basma curată și cu zero costuri, o vor face!”
Al treilea amator de shaorma a fost și mai tranșant: „E important de știut că aceste șaormerii le spun oamenilor că vând miel, când de fapt produsul conține și vită, porc. Nu ne pasă neapărat ce conțin, dar totuși, dacă am fi informați, am lua alte decizii. Acești vânzători ar trebui pedepsiți, deoarece pun ce le trece prin minte în shaorme.”
Nu toată lumea s-a arătat deranjată de aceste descoperiri, notează ladbible.com. „Cât timp au gust bun, eu mănânc, pot să pună și carne de om”.