Cu siguranță mulți dintre noi ne-am gândit măcar o dată cum ar fi să ajungem în spațiu, dar, oare, dacă am reuși acest lucru, ce miros am simți?
De-a lungul anilor, astronauții au comparat mirosul spațiului cu mirosul de metal fierbinte, carne arsă, prăjituri arse, praf de pușcă și metal sudat, dar cei mai mulți dintre aceștia spun că au simțit că miroase a… grătar de vită.
Mulți dintre stronauții care s-au întors din spațiu au descris că acesta are miros de carne de vită la grătar. Alții l-au descris ca mirosind a praf de pușcă sau metal topil. Mai interesant este că majoritatea acestora spun că le-a plăcut mirosul neobișnuit, arată Daily Star.
Mai mult, a apărut și un aftershave cu „miros de spațiu cosmic”, numit „Eau de Space”. Acesta este, de altfel, folosit la antrenamentele astronauților, pentru a-i ajuta la pregătirea pentru ceea ce vor experimenta în viitor.
Specialiștii, însă, nu au reușit să deslușească ce face ca spațiul cosmic să miroasă în acest fel.
O teorie este că acest miros este rezultatul razelor ultraviolete provenite de la Soare, care declanșează o reacție chimică cu oxigenul care plutește în jurul Stației Spațiale Internaționale. Altă teorie este că acest miros ar proveni de la exploziile stelare.
Când stelele mor, ele generează molecule mirositoare, cunoscute sub numele de hidrocarburi aromatice policiclice care se găsesc și în cărbune, alimente sau petrol.
Miranda Nelson, de la Centrul Spațial Johnson al NASA, spune că niciuna dintre aceste teorii nu este susținută de studii științifice.
Astrofizicianul Ofek Birnholtz spune, de asemenea, că nimeni nu a respirat direct în spațiu, iar chiar dacă ar putea face acest lucru, nu ar supraviețui pentru a povesti senzația. Astronauții se protejează în nave spațiale, costume spațiale și stații spațiale, deoarece expunerea directă i-ar ucide.
Costumele spațiale tind să miroasă a plastic, dar după ce își scot căștile după ce s-au întors din ieșirile în spațiu, astronauții au simțit în mod regulat un miros ciudat.
„Spațiul are cu siguranță un miros care este diferit de orice altceva”, spune astronautul NASA Dominic Antonelli.
Sursa foto: NASA