Prima pagină » Diverse » Ce risc de boli există atunci când nu te SPELI pe dinți. Peste jumătate dintre români nu fac acest lucru

Ce risc de boli există atunci când nu te SPELI pe dinți. Peste jumătate dintre români nu fac acest lucru

Ce risc de boli există atunci când nu te SPELI pe dinți. Peste jumătate dintre români nu fac acest lucru

Neglijarea igienei dentare poate crește riscul dezvoltării mai multor afecțiuni dentare și orale, unele chiar grave. Conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică, 63% dintre români nu se spală pe dinți.

De asemenea, doar 17% din populație intră într-un cabinet stomatologic, în scop preventiv. Unii români încă folosesc sarea de bucătărie sau bicarbonatul de sodiu în loc de pastă de dinți.

Iată ce afecțiuni pot apărea atunci când igiena dentară este neglijată:

  • Cariile. Igiena dentară necorespunzătoare permite acumularea plăcii bacteriene pe suprafața dinților. Aceste bacterii pot produce acizi care erodează smalțul dentar și pot duce la formarea cariilor.
  • Gingivită. Placa bacteriană acumulată în jurul gingiilor poate irita țesuturile gingivale, cauzând inflamație și sângerare. Aceasta este cunoscută sub numele de gingivită și este prima etapă a bolii parodontale.
  • Boala parodontală. Neglijarea igienei dentare poate duce la progresia gingivitei către boala parodontală, în care inflamația avansează spre țesuturile și oasele care susțin dinții. Această afecțiune poate provoca pierderea dinților și deteriorarea sănătății orale pe termen lung.
  • Respirația urât mirositoare. Placa bacteriană și resturile alimentare rămase în gură pot duce la o respirație neplăcută, cunoscută sub numele de halenă.
  • Probleme de sănătate generală. Igiena dentară precară poate avea legătură cu afecțiuni sistemice, cum ar fi bolile cardiace, diabetul și problemele respiratorii.

Este esențial să te speli pe dinți cel puțin de două ori pe zi și să utilizezi măturașul dentar și ața dentară zilnic pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene și dezvoltarea afecțiunilor dentare și orale. De asemenea, vizitele regulate la dentist pentru controale și igienizări profesionale sunt importante pentru menținerea sănătății orale.

Medicii stomatologi spun că igienizarea dinților poate fi făcută și acasă, pentru prevenirea cariilor, a tartrului sau plăcii bacteriene. Controalele periodice rămân însă obligatorii de două ori pe ani. În prezent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate de contează integral serviciile de igienizare doar pentru copiii care nu au împlinit 18 ani, în limita a 2-a consultații pe an și doar în cabinetele care au contracte cu CNAS.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele