Ce RISCĂ șoferii români care au numărul de înmatriculare parțial acoperit. Amenzile sunt uriașe

Publicat: 06 12. 2024, 20:12
Polițist de la Brigada Rutieră / Foto caracter ilustrativ

Tot mai mulți șoferi români încearcă să evite plata rovinietei prin utilizarea diferitelor tehnici pentru a-și ascunde numărul de înmatriculare. Deși unii oameni folosesc benzi sau folii adezive, aceste trucuri pot fi costisitoare.

După cum știm deja, orice încercare de a ascunde numărul de înmatriculare trebuie să fie complet vizibilă. Când un număr de înmatriculare este acoperit sau greu de citit, camerele de supraveghere îl pot detecta imediat și cazul ajunge direct la biroul specialistului pentru examinare. Ce tipuri de amenzi riscă șoferii?

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a raportat că camerele video sunt conectate la un sistem automat de citire, care poate identifica numerele de înmatriculare cu ușurință, potrivit playtech.ro. Dacă acestea sunt obstrucționate, se emite o alertă și personalul specializat va găsi vehiculul în cauză.

Șoferii care ascund numerele primesc două amenzi

Într-adevăr, șoferii care ascund numerele primesc două amenzi. Există două posibilități: una este că nu au rovinietă, iar cealaltă este că au încercat să manipuleze sistemul. Ei vor plăti practic mult mai mult în timp ce încearcă să economisească. Încălcarea acestei reguli poate duce la amenzile care încep de la 330 de lei și pot ajunge până la 495 de lei, plus 2-3 puncte de penalizare.

A doua amendă pentru lipsa taxei de drum variază de la 250 la 500 de lei pentru mașinile convenționale. Pentru camioane, poate ajunge până la 4.500 de lei. Chiar dacă există unii indivizi care cred că camerele CNAIR sunt capabile să manipuleze sistemul, performanța acestora este remarcabilă. În plus, dacă poliția observă că numerele tale nu sunt vizibile, au autoritatea de a te opri în timp ce conduci, ceea ce înseamnă că riști să fii amendat pe loc.

Începând cu anul 2026, o lege nouă va permite plata rovinietei până la miezul nopții ziua următoare călătoriei. Cei care nu l-au cumpărat la timp au o șansă. Cu toate acestea, aveți grijă că acest lucru se aplică exclusiv vehiculelor cu o greutate mai mică de 3,5 tone.
Până atunci, cumpărarea rovinietei înainte de plecare este cea mai bună și mai sigură opțiune. O poți obține cu ușurință de la orice benzinărie sau online, prevenind astfel orice probleme cu legea.