Dacă și tu te numeri printre cei care iubesc cafeaua, dar din motive ce țin de sănătate sau de anumite condiții nu pot consuma cofeină, atunci alegerea unei cafele decofeinizate pare a fi cea mai bună alegere.
Însă, știai ce riscuri există atunci când bei cafea decofeinizată? Metoda europeană de decafeinizare mai este denumită și procedeul cu solvent indirect. Acest proces începe prin fierberea boabelor de cafea. Ulterior, ele se înmoaie în substanțe chimice, precum clorura de metilen sau acetatul de etil. Acesta din urmă este folosit și în dizolvantul lacului tău de unghii. Cei doi compuși se leagă de cofeina din boabe, de unde o extrag. Mai apoi, boabele sunt clătite, uscate și prăjite.
Clorura de metilen, denumită și diclorometan, este un compus chimic. Este un lichid limpede care îndepărtează cafeina din cafea. De asemenea, este utilizat și în îndepărtarea vopselelor, în decapanți, în curățarea metalelor și în produse farmaceutice.
Clorura de metilen poate fi dăunătoare pentru tine. S-a dovedit că lichidul incolor poate provoca leziuni și afecțiuni ale ochilor, pielii, ficatului și inimii. Expunerea directă la substanța chimică poate provoca, de asemenea, somnolență, amețeli, amorțeală, furnicături la nivelul membrelor și greață, potrivit specialiștilor de la Centers for Disease Control and Prevention, citați de Food&Wine.
Consumul de cafea decofeinizată poate avea unele efecte secundare și riscuri, deși este considerat mai puțin probabil să cauzeze reacții adverse decât cafeaua obișnuită care conține cofeină. Iată câteva aspecte de luat în considerare: