Ce RISCURI are consumul de cafea decofeinizată. Specialiștii trag un semnal de alarmă!

Publicat: 20 04. 2024, 11:11
Actualizat: 20 04. 2024, 11:12

Dacă și tu te numeri printre cei care iubesc cafeaua, dar din motive ce țin de sănătate sau de anumite condiții nu pot consuma cofeină, atunci alegerea unei cafele decofeinizate pare a fi cea mai bună alegere.

Însă, știai ce riscuri există atunci când bei cafea decofeinizată? Metoda europeană de decafeinizare mai este denumită și procedeul cu solvent indirect. Acest proces începe prin fierberea boabelor de cafea. Ulterior, ele se înmoaie în substanțe chimice, precum clorura de metilen sau acetatul de etil. Acesta din urmă este folosit și în dizolvantul lacului tău de unghii. Cei doi compuși se leagă de cofeina din boabe, de unde o extrag. Mai apoi, boabele sunt clătite, uscate și prăjite.

Clorura de metilen, denumită și diclorometan, este un compus chimic. Este un lichid limpede care îndepărtează cafeina din cafea. De asemenea, este utilizat și în îndepărtarea vopselelor, în decapanți, în curățarea metalelor și în produse farmaceutice.

Care sunt efectele nocive ale clorurii de metilenă

Clorura de metilen poate fi dăunătoare pentru tine. S-a dovedit că lichidul incolor poate provoca leziuni și afecțiuni ale ochilor, pielii, ficatului și inimii. Expunerea directă la substanța chimică poate provoca, de asemenea, somnolență, amețeli, amorțeală, furnicături la nivelul membrelor și greață, potrivit specialiștilor de la Centers for Disease Control and Prevention, citați de Food&Wine.

Ce riscuri are consumul de cafea decofeinizată

Consumul de cafea decofeinizată poate avea unele efecte secundare și riscuri, deși este considerat mai puțin probabil să cauzeze reacții adverse decât cafeaua obișnuită care conține cofeină. Iată câteva aspecte de luat în considerare:

  • Reacții alergice. Persoanele care sunt alergice la cafea sau la oricare dintre componentele sale ar trebui să fie conștiente că cafeaua decofeinizată poate conține încă anumite substanțe la care pot reacționa.
  • Interacțiuni medicamentoase. Deși conținutul de cofeină din cafeaua decofeinizată este redus, acesta nu este eliminat complet. Prin urmare, persoanele care iau medicamente care interacționează cu cofeina ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma cafea decofeinizată.
  • Risc de creștere în greutate. Unii oameni recurg la cafeaua decofeinizată pentru a evita aportul excesiv de cofeină, dar ar trebui să fie conștienți că cafeaua decofeinizată poate conține în continuare calorii din lapte, zahăr sau îndulcitori, ceea ce ar putea duce la creșterea în greutate dacă este consumată în exces.
  • Sensibilitate la anumite substanțe chimice. Procesul de decofeinizare implică utilizarea anumitor substanțe chimice, cum ar fi clorura de metilen. Deși aceste substanțe sunt îndepărtate în mare măsură în timpul procesului, pot rămâne urme în cafea. Persoanele care sunt sensibile la anumite substanțe chimice ar putea experimenta reacții adverse.